Erişilebilirlik

Obama İslam Konferansı Örgütüne Özel Temsilci Atadı


Başkan Barack Obama İslam Konferansı Örgütü'ne özel temsilci atadı. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre Rashad Hüseyin Amerika'yla Müslümanlar arasındaki ortaklığı derinleştirmeye çalışacak.

Obama, "Başarılara imza atmış bir hukukçu ve Beyaz Saray ekibinin güvenilir isimlerinden biri olan Hüseyin, Kahire'deki konuşmamda belirttiğim ortaklığın geliştirilmesinde kilit bir konumdaydı. Hafız olan ve Amerikan Müslüman toplumunun saygın bir üyesi olan Rashad Hüseyin'e bu önemli görevi üstlendiği için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Bu arada, Katar'ın başkenti Doha'da "Amerika - İslam Dünyası Forumu' toplantıları yapılıyor. Katar Dışişleri Bakanlığı ve Washington'daki Brookings Enstitüsü tarafından düzenlenen Amerika - İslam Dünyası Forumu'nda İslam ülkeleriyle Amerika arasında diyaloğun ve ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Video aracılığıyla forum için bir konuşma yapan Obama, Haziran ayında Kahire'de İslam dünyasına yönelik konuşmasından bu yana Amerika'nın Müslüman toplumlarla ilişkileri geliştirme konusunda attığı adımları özetledi.

Obama, Irak savaşına sorumlu bir şekilde son vermeye çalıştıklarını, Afganistan'da şiddete başvuran aşırıcılarla mücadele etmek için ortaklıklar kurduklarını ve Ortadoğu sorununa iki devletli çözüm bulunması konusunda kararlı olduklarını vurguladı.

Obama, Amerikan yönetiminin eğitim, sağlık, girişimcilik, bilim ve teknoloji gibi alanlarda değişim programları oluşturduğunu, Hac döneminde H1N1 virüsüne karşı önlem alınmasında İslam Konferansı Örgütü'yle işbirliği yaptığını anlattı.

Doha'daki toplantılarda Amerika'yı Dışişleri Bakanı Hillary Clinton temsil ediyor. Clinton'ın forumda yarın bir konşma yapması bekleniyor.

Forumda Başbakan Erdoğan da bir konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasında, terörün her türlüsünün fark gözetmeksizin lanetlenmesi gerektiğini vurguladı. Geçen yılki Gazze savaşını eleştiren Erdoğan, "Fok balıklarının avlanması karşısında ayağa kalkan insanlık, fosfor bombalarıyla öldürülen çocukları, vicdanını rahatlatmak amacıyla terörle mücadelenin yan hasarı olarak görürse, bundan tüm insanlığın adalet duygusu telafisi zor şekilde hasar görür" diye konuştu.

Konuşmasında İslamofobi olgusuna da değinen Erdoğan, "İslam ve terörizm kavramlarının yerli ve yersiz son derece sorumsuz şekilde yan yana getirildiğini ve bu şekilde ayrımcılığın körüklendiğini" söyledi. Erdoğan, "Zira hiçbir semavi din terörü teçhiz etmez, teröre cevaz vermez. Teröre yol açmaz" dedi.

Bununla birlikte, Erdoğan, "Bu noktada İslam ülkelerinin de ciddi bir özeleştiride bulunmasını kaçınılmaz buluyorum. İslam dininin temel ilkeleri ve tarihsel pratiği ortadayken, İslam ülkelerinin bir kısım olumsuzluklarla ve hak ihlalleriyle anılması, Müslümanların başını iki ellerinin arasına alıp etraflıca düşünmesini gerektiriyor. Evet Batı'da bazı kesimler tarafından alehyte bir propaganda yürütülüyor. Ama bizler bu propagandayı boşa çıkarmak için, yanlış imajları algıları düzeltmek için, ön yargıları kırmak için ne yapıyoruz ya da ne yapmıyoruz?" şeklinde konuştu.

Erdoğan, konuşmasında Rashad Hüseyin'in İslam Konferansı Örgütü Özel Temsilcisi olarak atanmasını da kutladı.

Genel Sekreterliğini Ekmeleddin İhsanoğlu'nun yaptığı İslam Konferansı Örgütü'nün - Türkiye dahil - 57 üyesi var.

Rashad Hüseyin Kimdir?

Beyaz Saray'da hukuk danışmanlığı yapan Rashad Hüseyin, Ulusal güvenlik, medya, bilim ve teknoloji gibi konular üzerinde duruyor.

Hüseyin, Başkan Barack Obama'nın Haziran 2009 tarihinde Kahire'de Müslümanlarla Amerika arasında yeni bir başlangıç yapılması çağrısında bulunmasının ardından Beyaz Saray Ulusal Güvenlik yetkilileriyle bu alanda çalışmalarda bulundu.

Daha önce Amerika Adalet Bakanlığı'nda avukatlık yapan Hüseyin, Temsilciler Meclisi Adalet Komisyonu'nda da ulusal güvenlik konularına baktı.

Yale Hukuk Fakültesi mezunu olan Hüseyin Yale Hukuk Dergisinin Editörüydü. Mezuniyetten sonra Hüseyin Amerika Temyiz Mahkemesi'nde çalıştı. Harvard Üniversitesinde Arap ve İslam Etütleri ve Kamu Yönetimi alanlarında master yapan Hüseyin Hindistan asıllı.

Obama'nın Amerika - İslam Dünyası Forumu için yaptığı konuşmasını izlemek için sağ üst köşedeki Windows Media bağlantısına tıklayabilirsiniz. (İngilizce)

XS
SM
MD
LG