Erişilebilirlik

Katar'da Erdoğan - Clinton Görüşmesi


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın Katar'daki temasları sırasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la da ikili görüşme yapacağı açıklandı.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Clinton'ın Katar ve Suudi Arabistan'da İran, Ortadoğu sorunu ve diğer bölgesel konuları değerlendireceğini söyledi.

Washington'dan bugün hareket eden ve yarın Katar'ın başkenti Doha'ya ulaşacak olan Clinton önce Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el-Thani ve Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Jassim el-Thani'yle biraraya gelecek.

Clinton daha sonra Amerika - İslam Dünyası Forumu'nda bir konuşma yapacak. Katar Dışişleri Bakanlığı ve Washington'daki Brookings Enstitüsü tarafından düzenlenen Amerika - İslam Dünyası Forumu'nda İslam ülkeleriyle Amerika arasında diyaloğun ve ilişkilerin geliştirilmesi hedefleniyor.

Forumda Başbakan Erdoğan da bir konuşma yaptı. Erdoğan, konuşmasında, terörün her türlüsünün fark gözetmeksizin lanetlenmesi gerektiğini vurguladı. Geçen yılki Gazze savaşını eleştiren Erdoğan, "Fok balıklarının avlanması karşısında ayağa kalkan insanlık, fosfor bombalarıyla öldürülen çocukları, vicdanını rahatlatmak amacıyla terörle mücadelenin yan hasarı olarak görürse, bundan tüm insanlığın adalet duygusu telafisi zor şekilde hasar görür" diye konuştu.

Konuşmasında İslamofobi olgusuna da değinen Erdoğan, "İslam ve terörizm kavramları yerli ve yersiz son derece sorumsuz şekilde yan yana getirildiğini ve bu şekilde ayrımcılığın körüklendiğini" söyledi. Erdoğan, "Zira hiçbir semavi din terörü teçhiz etmez, teröre cevaz vermez. Teröre yol açmaz" dedi.

Bununla birlikte, Erdoğan, "Bu noktada İslam ülkelerinin de ciddi bir özeleştiride bulunmasını kaçınılmaz buluyorum. İslam dininin temel ilkeleri ve tarihsel pratiği ortadayken, İslam ülkelerinin bir kısım olumsuzluklarla ve hak ihlalleriyle anılması, Müslümanların başını iki ellerinin arasına alıp etraflıca düşünmesini gerektiriyor. Evet Batı'da bazı kesimler tarafından alehyte bir propaganda yürütülüyor. Ama bizler bu propagandayı boşa çıkarmak için, yanlış imajları algıları düzeltmek için, ön yargıları kırmak için ne yapıyoruz ya da ne yapmıyoruz?" şeklinde konuştu.

Erdoğan ziyareti sırasında Katar Emiri Şeyh Hamad bin Halife el-Thani ve Başbakan ve Dışişleri Bakanı Şeyh Hamad bin Jassim el-Thani'yle de görüşecek. Başbakanlık Basın Merkezi'nden yapılan açıklmaya göre Erdoğan muhataplarıyla Türkiye ve Katar arasındaki ikili ilişkileri ve işbirliğinin daha da geliştirilmesi için atılabilecek adımları ele alacak.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Katar'daki temaslarının ardından Suudi Arabistan'a gidecek. Riyad'da Kral Abdullah'la görüşecek olan Clinton Arap - İsrail barış sürecinin yeniden canlandırılması çağrısında bulunacak.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Körfez ülkelerine yapacağı ziyareti eşi eski başkan Bill Clinton'ın hastaneye kaldırılması üzerine bir gün ertelemişti. Perşembe günü hastaneye kaldırılan Bill Clinton'ın koroner arterlerinden birine iki stent takıldı.

İlgili bağlantılar

XS
SM
MD
LG