Erişilebilirlik

Afganistan'da Geniş Kapsamlı Operasyon Başlatıldı


NATO ve Afgan askerleri Afganistan'ın güney bölgesinde Taleban hedeflerine karşı geniş kapsamlı bir operasyon başlattı. Askeri helikopterler, zırhlı araçlar ve mayın tarayıcıları Helmand vilayetinin Marjah bölgesini kuşattı bu sabah erken saatlerde kuşattı.

Operasyonu izleyen basın mensupları zaman zaman ateş sesleri duyulduğunu, askerlerin takviye birliklere yolaçtığını bildirdi.

Afgan 205. Kolordu Komutanı General Sher Muhammed Zazai çatışmalarda şu ana kadar en az 20 militanın öldürüldüğünü, 11 militanın tutuklandığını açıkladı.

NATO operasyonlar sırasında biri Amerikalı, biri İngiliz iki askerin öldüğünü açıkladı.

Operasyona "Müşterek" adını veren yetkililer 2001 yılından bu yana düzenlenen en geniş askeri operasyonun başlatıldığını söylüyor. Bölgede yaklaşık bin Taleban militanının konuşlandığı sanılıyor. Ancak askeri yetkililer sabah erken saatlerde fazla direnişle karşılaşmadıklarını bildirdi.

Direnişin merkezi olarak görülen Marjah bölgesindeki operasyona 15 bin Amerikan, İngiliz ve Afgan askeri katılıyor. Komutanlar en çok yolkenarlarına yerleştirilen bombalardan kaygılandıklarını söyledi.

Geniş bir tarım bölgesi olan Marjah'da 80 bin kişi yaşıyor. Taleban unsurları bu bölgeye yaklaşık üç yıl önce yerleşti. Çiftliklerde afyon üreten militanlar direnişe haşhaş ticaretiyle kaynak sağlıyor.

Operasyonu onaylayan Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai sivillere zarar gelmemesi için önlemler alınmasını istedi. Afganistan Savunma Bakanı Abdul Rahim Vardak operasyonalrın sona ermesinden sonra yerel yönetimlere destek sağlanması için kaynak ayrıldığını, bu nedenle operasyonun başarıya ulaşmasını beklediğini söyledi.

NATO yetkilileri sivillere zarar gelmemesi için önlemler alındığını, halkın bölgeyi terketmemeleri, evlerinde kalmaları çağrısında bulundu.

XS
SM
MD
LG