Erişilebilirlik

Taleban'ı Topluma Kazandırma Planı


Taleban'ı Topluma Kazandırma Planı
Taleban'ı Topluma Kazandırma Planı

Başkan Barack Obama Amerika'nın Afganistan'daki operasyonuyla ilgili konuşmasında “Nihai hedefimiz değişmedi. Hedefimiz Afganistan ve Pakistan'daki el Kaide'yi dağıtmak, yok etmek ve örgütün Amerika ve müttefik ülkeleri tehdit etme potansiyelini azaltmaktır” dedi.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Afganistan ve Pakistan Bölgesel İstikrar Stratejisi konulu bir raporda yer alan açıklamasında bu hedefe ulaşmak için Başkan Obama'nın Afgan ve Pakistan hükümetlerinin çabalarını da içeren bir strateji belirlediğini kaydetti.

Bu strateji bir dizi siyasal, ekonomik ve diplomatik çabalarla, kritik bölgelerde gerçekçi gelişim sağlanmasına yarayacak programlar içeriyor. Bu programlar dost ülkelerin güvenlik öncelikleriyle örtüşüyor. Bu programlar Afgan ve Pakistan hükümetleriyle uluslararası toplumdan destek de görüyor.

Afganistan Devlet Başkanı Hamit Karzai'ye göre Taleban saflarında savaşanların yüzde 70'i ideolojik olarak el Kaide ya da Taleban'a bağlı değil. Bu kişiler yerel sorunlar nedeniyle ya da Afanistan'daki yabancı güçlere duydukları tepki nedeniyle Taleban saflarında savaşıyor.

Hamit Karzai el Kaide ile ilgisi olmayan ya da aşırı dincilerle bağlantısı bulunmayan yerel isyancıları yeniden topluma kazandırmak için cesur bir plan öneriyor.

Afgan hükümeti entegrasyon programına dahil edilecek grupları ya da kişileri belirlemeyi planlıyor. Silah bırakmayı kabul edenlere iş imkanı da sağlanacak. Amaç 35 bin Taleban militanına ulaşabilmek.

Londra'daki konferansta yeniden topluma kazandırma programı için uluslararası bir fon oluşturuldu. Barış ve Entegrasyon Fonu, Afganistan'ın planını destekleyecek. Fonun mali kaynakları en kısa zamanda kullanıma hazır hale getirilecek.

Amerika kendi yasal ve anayasal düzenlemeleri çerçevesinde bu plana en iyi şekilde katkıda bulunma yolları arıyor.

Londra'daki konferansta konuşan Dışişleri Bakanı Clinton çok sayıda Taleban militanının bu plana dahil edilmek isteyeceğini umduklarını söyledi.

Clinton, “Birçok militan savaşmaktan yoruldu. Rüzgar militanlara karşı esmeye başladı' diye konuştu.

XS
SM
MD
LG