Erişilebilirlik

Güney Kore ve Japonya'dan Kuzey Kore'ye Ortak Tavır


Japon ve Güney Koreli diplomatlar Kuzey Kore'nin nükleer silah programını durdurmasını hedefleyen müzakerelere önkoşulsuz dönmesini istedi. Güney Kore'nin başkentinde biraraya gelen Japonya Dışişleri Bakanı Katsuya Okada ve Güney Kore Dışişleri Bakanı Yu Myung-hwan Pyongyang'ın uluslararası yaptırımların kaldırılması koşulunu da reddetti.

Güney Koreli bakan ise Japonya ile Güney Kore'nin nükleer müzakerelere dönmesi konusunda aynı görüşleri paylaştıklarını söyledi. Kuzey Kore silahsızlanma karşılığında Güney ve Kuzey arasında barış anlaşması yapılması talebini de yinelemişti. İki taraf arasında 1953 yılında başlayan savaş üç yıl devam etmiş ancak savaş sonunda resmi bir barış anlaşması imzalanmamıştı.

Kuzey Kore yaklaşık 4 yıl önce batılı devletlerle nükleer programını durdurma karşılığında dış yardım alma anlaşması yaptıç Ancak o tarihten bu yana Kuzey Koreli yetkililer 2 nükleer silah denemesi yaptı. Washington nükleer program konusunda ilerleme sağlanmadan Pyongyang ile barış yapılmasının mümkün olmadığını söylüyor.

XS
SM
MD
LG