Erişilebilirlik

AB'den Yunanistan'a Siyasi Destek


Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy Yunanistan’daki borç krizini aşmak için bir anlaşmaya varıldığını açıkladı.

Almanya, Fransa ve Yunanistan yetkilileriyle Brüksel’de bir zirveye katılan Rompuy, anlaşmanın ayrıntılarının daha sonra açıklanacağını söyledi.

Yunanistan işsizlik, son beş yılın en yüksek düzeyine çıktı. Ülkede işçiler hükümetin bütçe açığını kapatmak için hazırladığı önlemleri protesto ediyor. Taksi şoförleri de artan benzin fiyatlarını protesto etmek için grevde.

Yetkililere göre işsizlik oranı yüzde 10 virgül 6’ya çıktı.

Yunanistan’ın bütçe açığı 2009 yılında yüzde 12’ye ulaştı. Bu oran Avrupa Birliği’nın koyduğu sınırın dört katı.

Avrupa Birliği’nde son günlerin en hararetli tartışma konusu Yunanistan’da yaşanan ekonomik krizin tüm Euro Bölgesi’ni etkilemesinin önüne nasıl geçilebileceği. Bu sorunun cevabını bulabilmek amacıyla Brüksel’de bir araya gelen Avrupa Birliği devlet ve hükümet başkanları, Atina'yı yalnız bırakmama konusunda anlaştılar.

Zirveden çıkan sonucu Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kullandığı, “Yunanistan, Euro Bölgesi’nin bir parçası. Yunanistan, Avrupa’nın bir parçası. Yunanistan’ı destekliyoruz” sözleriyle özetlemek mümkün. Bunun nedeni ise Avrupa Birliği’nin herhangi bir mali boyut içermeyen ancak psikolojik ve siyasi mesaj dozu yüksek bir adım atmakla yetinmeyi tercih etmesi.

Avrupa Birliği hem Yunanistan’a sorumluluklarını hatırlatan hem de dayanışma içinde olunduğunu gösteren bir tavır sergiledi. Neden bu yöntemin tercih edildiğini ise Avrupa Birliği Başkanı Herman Van Rompuy’un sözleri ortaya koyuyor. Van Rompuy benimsenen yaklaşımın gerekmesi halinde devreye sokulacak siyasi bir dayanışma angajmanı olduğunun ancak bunun bugün için gerekli olmadığının altını çizdi. Zirve sonunda yayımlanan bildiride de Euro Bölgesi ülkelerinin, gerekmesi halinde, bölgenin tümündeki mali istikrarı koruma amacıyla kararlı ve koordine bir şekilde harekete geçeceği vurgulandı. Tüm Euro Bölgesi ülkelerinin üzerinde anlaşılmış kurallara uygun sağlam ulusal politikalar izlemesi gerektiği, Yunan hükümetinin çabaları ile 2010 ve sonraki yıllar için ne gerekiyorsa yapılacağı konusundaki taahhütlerine tam destek verildiği de bildiride yer alan unsurlar arasındaydı.

Son günlerde yapılan değerlendirmelerde Yunanistan’a destek konusunda çeşitli mali opsiyonlar öne çıkıyordu. Ancak bu aşamada mali yardım boyutu gündeme gelmedi. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso’ya göre bunun nedeni oldukça basit. Barroso, Yunanistan’ın mali destek talebinde bulunmadığını, bunun da mali desteğe ihtiyacı olmadığını gösterdiğini belirterek bu konuda spakülasyon yapılmasının yersiz olduğunun altını çizdi.

Mali piyasaların Avrupa Birliği’nin kararını nasıl karşılayacağı ise merak konusu. Almanya Başbakanı Angela Merkel, Avrupa Birliği’nin piyasalar açısından önemli bir adım attığı görüşünde. Merkel’in haklı olup olmadığını ise önümüzdeki günler gösterecek.


XS
SM
MD
LG