Erişilebilirlik

9 Şubat Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor Ukrayna’da muhalefet lideri Viktor Yanukoviç’in cumhurbaşkanlığı seçimindeki başarısını Turuncu Devrim’in başarısızlığına bağlıyor. Gazete, Yanukoviç’i zor bir sürecin beklediğini belirtiyor:

“Yanukoviç’in Ukrayna’da işleri yoluna koyup koyamayacağı bilinmiyor. Ancak Yanukoviç’in başarılı olması gerekiyor. Çünkü Fransa büyüklüğünde bir toprağa sahip olan Ukrayna, başarısızlığına göz yumulmayacak kadar önem taşıyor. Batı Avrupa ile Rusya arasında sıkışıp kalan Ukrayna, tıpkı Türkiye’nin Müslüman ve Hristiyan dünyalarını birleştirme potansiyeli gibi, Moskova ile Batı arasında bir istikrar köprüsü görevi üstlenebilir. Ancak Ukrayna’nın 46 milyonluk nüfusu kendi içinde bölünmüşken, ülkenin yeni liderinin bir jeopolitik köprü kurması hiç kolay olmayacaktır. Yanukoviç’in en önemli görevi hem ülke içinde hem de ülke dışında bir denge sağlamaktır. Eğer Yanukoviç ekonomiyi canlandırmayı başarabilirse, bu görevi yerine getirme konusunda da bir şansı olabilir.”

USA Today Noel günü bir yolcu uçağına düzenlenen başarısız saldırı girişimi sonrasında güvenlik yetkililerinin amatörce davrandığını öne sürüyor. Gazete, bu durumun kamuoyunda güvensizlik yarattığını yazıyor:

“Noel’de bir yolcu uçağını havaya uçurma girişimi sonrasında Obama yönetiminin güvenlik sorumluları, kamuoyuna “ne yaptığımızı biliyoruz” mesajı vermeye çalıştılar. Ancak, sonuçta tam tersi oldu ve üstelik kamuoyunda gereksiz bir gerginlik yaratıldı. Noel’deki saldırı girişiminden sonra yaşanan sorunların bir kısmı Obama yönetiminin yanlışlarından kaynaklanıyor. Bazı sorunlar ise kurumsal bir nitelik taşıyor. Ancak temel sorun koordinasyonun doğru yapılmamasında yatıyor. Eğer CIA başkanı Leon Panetta’nın yeni bir saldırı ihtimali konusunda söyledikleri doğruysa, bu eksikliğin giderilmesi için fazla zaman yok demektir.”

Boston Globe İsrail ile Suriye arasındaki gerginliğin giderek arttığına dikkat çekiyor. Gazete, Türkiye-İsrail gerginliğinin de arkasındaki isim olan dışişleri bakanı Lieberman’ı sorumsuzca davranmakla suçluyor:

“Şam’la barış görüşmelerini destekleyen İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, Suriye ile barış sağlanmazsa, İsrail’in bölgesel bir savaşa sürüklenebileceğini söyledi. Bunu bir tehdit olarak algılayan Suriye dışişleri bakanı ise, böyle bir savaşın İsrail’deki şehirlere de sıçrayacağı uyarısında bulundu. Bua karşılık İsrail’in hırçın dışişleri bakanı Lieberman, Suriye devlet başkanı Beşar Esad’ın sadece savaşı değil, rejimini de kaybedeceği tehdidinde bulundu. Aslında Lieberman, taşıdığı unvana rağmen Benyamin Netanyahu hükümetinin dış politikasında neredeyse hiçbir söz hakkına sahip değil. Buna rağmen, ister Şam’da ister Kudüs’te olsun, kendi vatandaşlarını tehlikeye sokan dışişleri bakanlarına hoşgörü gösterilmemelidir.”

New York Times NASA’nın 2020 yılına kadar aya astronot gönderme ve Mars’a ulaşma hedefinin mali kısıtlamalar nedeniyle tehlikeye girdiğini hatırlatıyor. Gazete, Obama yönetiminden uzay çalışmalarına daha fazla önem vermesini istiyor:

“Uzayın uzak derinliklerine yapılacak yolculuklarla ilgili yeni planın net hedefleri ve belirli bir takvimi olmalıdır. Bu, hem teknolojinin gelişmesine katkı sağlayacaktır hem de bütün dünyaya Amerika’nın uzay yarışından çekilmediğini, tam tersine ulaşılması en zor amaçları hedeflediğini gösterecektir. Esas hedefin de, dünyaya en fazla benzeyen ve bilimsel açıdan büyük ilgi uyandıran Mars gezegeni olması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak NASA’nın yeni hedeflere odaklanabilmesi için Kongre’den onay alması gerekiyor. NASA’nın mevcut programlarından faydalanan eyaletlere mensup Kongre üyeleri ise buna karşı çıkıyor.”

XS
SM
MD
LG