Erişilebilirlik

ABD, Fransa Tahran'a Karşı Yeni Yaptırım Arayışında


Amerika ve Fransa Savunma Bakanları, İran’a karşı yeni uluslararası yaptırımlar uygulanmasını isteyeceklerini açıkladı.

Robert Gates ve Herve Morin, bu açıklamayı Paris’te İran’ın uranyum zenginleştirme çalışmalarına başlayacağını bildirmesi üzerine yaptı.

BM Güvenlik Konseyi, nükleer programı nedeniyle İran’a daha önce üç kez yaptırım kararı almış bulunuyor.

İran, bugün Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi’ne, daha yüksek düzeyde uranyum zenginleştirmeye başlayacağını resmen bildirdi. İran, zenginleştirilen uranyumun tıbbi araştırma reaktörüne enerji sağlamak üzere kullanılacağını belirtiyor.

Uluslararası Atom Enerjisi Dairesi, İran’ın uranyumu ülke dışında zenginleştirmesi karşılığında reaktöre nükleer yakıt sağlanmasına izin vermişti. Geçen hafta Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad da uranyumu dışarıda zenginleştirebileceklerini söylemişti.

Amaç İran Halkına Az Zarar Vermek

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, müttefik ülkelerle İran hükümetini hedef alan ancak halkına çok az zarar verecek güçlü yaptırımlar üzerinde çalışıyor. Amerikalı yetkililer yaptırımlarla ilgili karar tasarısının Fransa’nın dönem başkanlığını yürüttüğü bu ay Güvenlik Konseyi’ne sunulacağını söylüyor.

Gates, Paris’te Fransa Savunma Bakanı Herve Morin ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada İran’ın Başkan Obama’nın nükleer programıyla ilgili diyalog başlatma çabalarına olumlu yanıt vermediğini belirtti. Ancak Gates, İsrail’in İran’ın nükleer tesislerine hava saldırı düzenlemesinden kaygı duyup duymadığı sorulduğunda hala yaptırımlar ve diğer diplomatik baskıların sonuç verme şansı bulunduğunu söyledi.

Gates, sorunun bir çatışma olmadan çözümlenmesinin herkesin çıkarına olduğunu belirtti. Amerika Savunma bakanı, esas noktanın, İranlı liderleri nükleer silahlara sahip olmak yerine bunlara sahip olmamanın uzun vadeli çıkarlarına hizmet edeceğine ikna etmek olduğunu söyledi. Gates, bu tür bir yaklaşımın uluslararası topluluk sorunu çözmede kararlı göründüğü sürece ekonomik ve diplomatik kanalları açık tutma olanağı vereceğini vurguladı.

Fransa Savunma Bakanı Herve Morin de aynı görüşü paylaştığını belirtti.

Morin, İran’ın nükleer politikasını değiştirmediğinin anlaşıldığını, bu nedenle yeni ekonomik yaptırımlar üzerinde konuşma zamanı geldiğini söyledi.

İki savunma bakanı Afganistan sorununu da ele aldı ve sadece 80 askeri eğitmen göndermesine rağmen Fransa’nın oynadığı rolü savundu. Bakanlar, Fransa’nın geçen hafta İstanbul’da yapılan NATO savunma bakanları toplantısından önce önemli katkılarda bulunduğunu belirtti. Gates, Amerika-Fransa ilişkilerinde son yıllarda sağlanan iyileşmeyi övdü, Fransa’nın NATO’nun askeri kanadına dönüşünü memnunlukla karşıladıklarını söyledi.

Görüşmede Fransa’nın Rusya’ya gelişmiş savaş gemisi satma kararı da ele alındı. Amerika Savunma Bakanı, bu konuda sadece görüş alışverişinde bulunduklarını belirterek yorumda bulunmaktan kaçındı. Fransa Savunma Bakanı ise kararı savunarak Batı’nın eski düşmanı Rusya’nın son yirmi yıldır büyük ölçüde değiştiğini ve yeni bir ilişki geliştirme zamanı geldiğini söyledi.

XS
SM
MD
LG