Erişilebilirlik

İran Yarın Uranyum Zenginleştirmeye Devam Edecek


İran Devlet Başkanı Mahmud Ahmedinejad, uranyum zenginleştirmeye devam edilmesi emri verdi.

Devlet televizyonunda konuşan Ahmedinejad, İran Atom Enerji Dairesi’nden, ellerindeki uranyumu yüzde 20 oranında zenginleştirmesini istedi. İran bu kalitede zenginleştirilecek uranyumun araştırma reaktöründe kullanılacağını savunuyor.

İran’ın nükleer silah üretebileceği kaygısıyla uranyum zenginleştirmesini istemeyen uluslararası toplum ise, bu ülkenin elindeki uranyumu başka bir devletin sağlayacağı yüksek kalite uranyumla takas etmesi önerisinde bulunmuştu. Ahmedinejad bir süre önce İran’ın uranyumunun başka bir ülkede değiştirilmesine de sıcak baktığını açıklamıştı.

İran, son kararla ilgili olarak bugün Birleşmiş Milletler Atom Enerji Dairesi’nin resmen bilgilendirileceğini açıkladı. Televizyonda açıklama yapan İran Atom Enerji Dairesi Başkanı Ali Ekber Salihi, yarın Natanz nükleer tesislerinde uranyum zenginleştirilmesine başlanacağını belirtti.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, Tahran hükümetini, nükleer programıyla ilgili hedeflerini kısmaya ikna etmek için uluslararası topluma işbirliği yapma çağrısında bulundu. Gates Roma’da yaptığı açıklamada, İran’a karşı askeri önlemleri düşünmeden önce yaptırımlar ya da başka baskı yöntemleri için hala zaman olduğunu kaydetti.

Uluslararası toplum İran’ın askeri amaçlarla uranyum zenginleştirdiğini savunsa da Tahran hükümeti, nükleer programının sivil amaçlı olduğunu iddia ediyor.
XS
SM
MD
LG