Erişilebilirlik

Gates: 'İran nükleer programı üzerinde anlaşmaya hazır değil'


Amerika Savunma Bakanı Robert Gates, İran'ın, nükleer programı konusunda uluslararası toplumla anlaşmaya hazırlandığına inanmadığını söyledi. Gates, bu açıklamayı dün, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı için bulunduğu İstanbul'da yaptı.

İran Dışişleri Bakanı Manuçer Muttaki önceki gün, ülkesinin nükleer tesislerinde kullandığı uranyumu, yakıta dönüştürülmek üzere diğer ülkelere göndermesi konusunda Birleşmiş Milletler tarafından desteklenen öneriyi kabul edebileceğini söylemişti. Robert Gates, İstanbul'daki basın toplantısında kendisindeki bilgiye göre İran'ın geçen yıl önerilen anlaşmayı kabul etme niyetinde olmadığını belirtti.

İran, nükleer silah üretme amacıyla uranyum zenginleştirme işlemi yaptığı yolundaki uluslararası kaygıları gidermeyi amaçlayan anlaşmayı bugüne kadar kabul etmedi. İranlı yetkililer, uyguladıkları nükleer programın barış amaçlı olduğunu söylüyor.

Bu arada Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Başdanışmanı James Jones, bugün (Cumartesi) bir açıklama yaparak İran'ı, uluslararası toplumlu işbirliği yapmaya çağırdı, aksi halde daha geniş çaplı yaptırımlara hedef olacağını ve uluslararası alanda daha da yanlız kalacağını söyledi.

Amerika ve BM Güvenlik Konseyi'nin diğer dört daimi üyesiyle Almanya, uranyum zenginleştirme işlemini durdurmadığı için İran'a karşı yeni bir dizi yaptırım uygulanmasını sağlamaya çalışıyor. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton dün gazetecilere yaptırımlarla yeni baskı uygulama zamanının geldiğini söyledi.

Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerinden Çin, yeni yaptırımlar uygulanmasına karşı çıkıyor. Çin Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Münih'teki güvenlik konferansında dün İran konusunda uluslararası toplumu daha sabırlı davranmaya çağırdı ve diplomatik girişimlere öncelik verilmesini istedi. Rusya da İran'ı cezalandırmaya geleneksel olarak karşı çıkıyor ancak Moskova son zamanda İran'a yeni bir dizi yaptırım uygulanmasına açık olduğunu belirtiyor.

XS
SM
MD
LG