Erişilebilirlik

Obama Siyasetteki Bölünmeyi Gidermek İstiyor


Barack Obama görevdeki ikinci yılına zor konularla başladı. Obama, geçen yıl Washington’da siyasete damgasını vuran siyasi farklılıkları 2010’da aşabilmek için muhalefetteki Cumhuriyetçilerle uzlaşmaya çalışıyor.

Cumhuriyetçiler ve Demokratlar’a seslenen Başkan Obama, Kongre’den parti politikalarına son vermelerini istiyor:

“Amerikalıların sabrı taştı. Washington’un kişiler üzerinde bu kadar yoğunlaşmasından ve asıl yapılan işi unutmasından herkes bıktı.”

Başkan Obama, Washington’da siyasi birlik havasının arttırılması için yoğun çaba gösteriyor. Demokrat Parti’nin kalesi sayılan Massachusetts’te Cumhuriyetçi bir senatör seçilmesinin ardından Obama’nın çabaları hız kazandı. Muhafazakar düşünce kuruluşu Heritage Vakfı’ndan Brian Darling siyasi uzlaşmanın yakın gelecekte gerçekleşeceğinden şüpheli:

“Başkanın sözleriyle hareketleri şimdiye kadar örtüşmedi. Obama, partilerüstü ilişki sözü verdi ama yapamadı.”

Kamuoyu yoklamaları Amerikalılar’ın çoğunun Washington’daki iki parti arasında daha büyük işbirliği görmek istediğini gösteriyor. Ancak sağlık reformu gibi zor konularda ortak zemin bulmak kolay değil.

Başkan Obama, “Cumhuriyetçilerin fikirlerini dinlememiz gerektiği konusundaki tavsiyelere bir uyduk. Bizi dinlemeyen onlar oldu” diyor.

Başkan, işbirliği mesajına rağmen zaman zaman muhalefeti eleştirmekten de kaçınmıyor:

“Artık, herşeyi engellersek bize maliyeti daha az olur anlayışından bıktım. Washington politikasına çok uzun süredir bu anlayış hakim.”

Ancak Heritage Vakfı’ndan Brian Darling, siyasetin iki partinin birlikte çalışmasını engelleyeceğini ve Cumhuriyetçilerin Kasım’da Kongre’de çoğunluğu ele geçirmeye çalışacağını söylüyor:

“Seçim günü yaklaştıkça Cumhuriyetçiler ve Demokratlar birlikte çalışmak istemez hale gelecek. Kendilerinin değişim getirecek parti olduğunu vurgulayan kampanya sloganları oluşturacaklar.”

Darling’e göre, kimin daha fazla sandalye kazanacağı, gelecek aylarda ekonomide yaşanacak değişikliklere bağlı olacak. Uzmanlar bu yüzden Obama’nın bu yıl istihdam yaratmaya odaklanacağını söylüyor.

Bu konudaki sesli haberimizi sağ üst köşedeki bağlantıyı tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG