Erişilebilirlik

ABD'nin Yeni Yemen Stratejisi


ABD'nin Yeni Yemen Stratejisi
ABD'nin Yeni Yemen Stratejisi

<!-- IMAGE -->

Amerika, Yemen’den gelen tehditin farkında olduğu için bu ülkeye hem güvenlik, hem de kalkınma yardımının düzeyini arttırdı. Amerika Dışişleri Bakanı’nın Yakın Doğu işlerinden sorumlu yardımcısı Jeffrey Feltman, bu yaklaşımın Yemen’i daha çok bir bütün olarak ele aldığını, sadece güvenlik ve terör olayına değil, el Kaide ve müttefiklerinin büyümesine ve faaliyet göstermesine yardımcı olan köklü siyasi, ekonomik ve sosyal sorunlara da eğildiğini söyledi.

El Kaide ile bağlantılı aşırı unsurlar Yemen hükümetinin istikrarı ve güvenliği için ciddi tehdit oluşturuyor. Son beş yılda teröristler, Yemenlilere, Amerikalılara ve diğer ülkelerin vatandaşlarına birçok saldırı düzenledi.

Yemen hükümeti, üst düzey hedeflere hava saldırıları ve kara operasyonları düzenleyerek el Kaide üzerine baskıyı arttırdı. Amerika, Yemen’i bu başarılı operasyonlarından ötürü övüyor ve Yemen’in terörle mücadele çabalarını destekleme kararlılığını sürdürüyor. Amerika Dışişleri ve Savunma bakanlıkları Yemen’in terörle mücadele birimlerine eğitim ve destek sağlıyor. Amerika, Diplomatik Güvenlik Antiterör Yardım programları yoluyla Yemen’in İçişleri Bakanlığı’na bağlı güvenlik güçlerine, kıyı koruma ve Merkezi Kuvvetler Terörle mücadele birimine eğitim sağlıyor.

Yemen ülkenin kuzeyinde Houthi isyanının yarattığı tehditle de karşıkarşıya. Ayrıca güneydeki militan bir protesto hareketi giderek ayrılıkçı nitelik kazanıyor. Kuzeyde Houti isyancılarıyla devam eden çatışmalar binlerce kişinin öldüğü, ikiyüz bin kişinin kötü koşullar altında başka yerlere göç ettiği insani açıdan ağır durumlara yolaçıyor. Amerika ateşkes ve tarafları görüşme masasına dönmeye teşvik çağrılarını sürdürüyor. Amerikan Uluslararası Yardım Dairesi’nin Barış için Gıda bürosu çatışmalarda evlerini terk edenler için 7 buçuk milyon dolarlık acil gıda yardımı bağışında bulundu. Dış Afet Bürosu da yardım çalışmalarına 3 milyon dolar bağış yaptı.

Bakan Yardımcısı Feltman, “Amerika’nın Yemen’e yaptığı kalkınma ve güvenlik desteğinin başlıca hedefi, yönetimi düzelterek ve sosyoekonomik sorunları karşılamaya yardım ederek ülkede istikrar ve güvenliği güçlendirmektir ” dedi.

XS
SM
MD
LG