Erişilebilirlik

4 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times Obama yönetiminin savunma bütçesini günün ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik bir adım olarak görüyor. Ancak gazete, bütçede Soğuk Savaş mantığının hala etkisini sürdürdüğünü savunuyor:

İki ayrı cephede birden savaşın sürdüğü bir dönemde, savunma harcamalarında kapsamlı bir tasarrufa gidilmesi mümkün olmayabilir. Tıpkı geçen yılın savunma bütçesinde olduğu gibi, bu yılın savunma bütçesinde de bazı zor tercihler yapılmış. Ancak yapılanlar yeterli değil. Şimdi Kongre’nin savunma stratejisini ve savunma bütçesini kapsamlı bir biçimde incelemesi ve tartışması gerekiyor. Ancak Kongre’nin bu tartışmaya başlarken, Amerika’nın Savunma Bakanlığına açık çek veremeyeceğini kabul etmesi gerekiyor. Bunun için de Kongre’nin savunma lobicilerine daha az kulak verip, ülkenin gerçek stratejik ihtiyaçları üzerine daha fazla kafa yorması lazım.

Boston Globe Afganistan’daki savaşın bitmesi için bazı isyancılarla anlaşmaya varılması gerektiğini belirtiyor. Ancak gazete, Karzai yönetiminin Taleban’la uzlaşma çabasının bu amaca hizmet etmeyeceğini vurguluyor:

Taleban’la gevşek bir bağ kuran yerel savaşçılarla bir barış yapılabilir. Ancak Taleban liderliği ile barış yapmak mümkün değildir. Molla Ömer’in çetesi etkisizleştirilmediği sürece savaş sona ermeyecektir. Bunun için de öncelikle Taleban savaşçılarını Peştunlar’ın çoğunlukta olduğu Helmand ve Kandahar eyaletlerinden çıkarmak gerekir. Ayrıca Taleban’ın Quetta’da barınmasına olanak tanımaması için Pakistan ordusuna baskı yapılması gerekir. Belki bunun sonucunda Afganistan’da ideal bir liberal demokrasi kurulamayabilir. Ancak, Taleban’ın yeniden iktidarı almasının önüne geçilir geçilmez, Obama yönetimi zafer ilan ederek geri çekilebilir.

Washington Post Obama yönetiminin Çin’le yakınlaşma politikasının Pekin tarafından bir zayıflık olarak algılandığını kaydediyor. Gazete, Obama’dan Çin’in baskılarına direnmesini istiyor:

Çin, Amerika’yı yıllardır savunduğu politikalardan ve ilkelerden uzaklaştırarak güç dengesini kendi lehine çevirmeye çalışıyor. Obama’nın bu baskıları nazik ama kararlı bir biçimde reddetmesi büyük önem taşıyor. Obama, Tibet’teki insan hakları mücadelesini desteklemelidir. İran konusunda Çin’in yalnız kalmasına ve dışlanmasına ses çıkarmamalıdır. Yönetim, haklı olarak karşılıklı çıkarları ilgilendiren konularda işbirliği yapmak istediğini ancak görüş ayrılıklarını da yok sayamayacağını söylüyor. Bu yaklaşımı hayata geçirmek için belki de, Çin’in giderek daha da artan hırsına bir dur demek gerekiyor.

Christian Science Monitor Toyota’nın gaz pedalı arızalı olan milyonlarca otomobili geri çağırmasında Amerika’nın baskısının etkili olduğunu yazıyor. Gazete, Toyota’yı bu konuda geç kalmakla eleştiriyor:

Toyota, arızalı otomobilleri hızla geri çağırması gerektiğini öğreniyor. Firma şimdi yeni Prius modelindeki fren sistemiyle ilgili yüzü aşkın şikâyeti incelediğini açıkladı. Bu, Toyota’nın müşterilerden gelen şikâyetleri ciddiye almaya ve çalışanları arasında bir şeffaflık kültürü yaratmaya başladığının işareti olabilir. En azından güvenlikle ilgili önemli şikâyetleri yıpratma kampanyası olarak tanımlamaktan vazgeçmesi bile bir ilerlemedir. Tabii ki yine de bir sorun ortaya çıktıktan sonra hızla o sorunu çözmeye çalışmak başka bir şeydir. Sorunu önceden görerek çözmeye çalışmak başka bir şeydir.

XS
SM
MD
LG