Erişilebilirlik

Omega-3 Yağ Asidi Yaşlanmayı Geciktiriyor


Uzmanlar Omega 3 oranı yüksek balık tüketen kalp hastalarının daha sağlıklı bir yaşam süreceğini söylüyor. Ancak bugüne kadar bu yağ asidinin neden yararlı olduğu açıklanamamıştı. Şimdi yeni bir araştırma Omega-3’ün nasıl yararlı olduğu sorusunu yanıtlıyor.

Kalp hastalığında damar tıkanması kalbe kan gitmesini önlüyor. Şimdiye kadar birçok araştırma somon ya da ton balığı gibi Omega-3 yağ asitleri yüksek balıkların yenmesinin kalp hastalıklarına iyi geldiğini göstermişti. Ancak bunun nedeni tam olarak açıklanmamıştı. Kaliforniya Üniversitesi’nden Dr. Ramin Farzani-Far’ın yürüttüğü çalışma, Omega-3 yağ asitleriyle hücre yaşlanması arasında bir bağ olduğunu ortaya çıkardı. Dr. Farzani-Far şöyle konuşuyor: "Araştırmamızın ana sonucu olarak, vücudunda Omega-3 yağ asidi fazla olan hastaların biyolojik yaşlanmalarının yavaş olduğunu gördük."

Kromozomların ucunda, Telemor adı verilen, kırmızı renkte koruyucu kapaklar var. Genetik bilgiler içeren bu kapakların kısalması hücrelerin yaşlandığını gösteriyor. Doktor Farzani-Far ve ekibi, 600 kalp hastasında telemor kapaklarının uzunluğunu ölçmüş. Ekip, Omega-3 yağlarının seviyesine de bakarak, ikisi arasında bağ olup olmadığını incelemiş. Dr. Ramin Farzani-Far sonuçlar hakkında şunları söylüyor: "Omega-3 yağı yüksek olan hastaların, telemor kapaklarında daha az kısalma gördük. Vücudunda az Omega-3 bulunan hastalarda, kısalma fazlaydı. Bu da, vücudunda Omega-3 yağı az alan hastaların daha çabuk yaşlandığı anlamına geliyor."

Dr. Farzani-Far araştırma sonuçlarına ve Amerikan Kalp Vakfı’nın tavsiyelerine göre, kalp hastalarının hergün en az 1 gram Omega-3 balık yağı alması gerektiğini söylüyor. Bugüne kadar araştırmacılar, telemorların kısalmasını önlemek için egzersiz ve stressiz yaşam öneriyorlardı. Ancak bundan böyle, balık yemek ve Omega-3 hapları almak da bu tavsiyeler arasına girecek. Cleveland Kliniği’nden Dr. Michael Roizen, bunun en azından zararı olmayacağı görüşünde. Dr. Roizen, "Yaşam süresini uzatmak ve hastalıkları önlemek için risksiz bir yöntem," diye konuşuyor.

Omega-3 sadece kalp hastalarına tavsiye edilmiyor. Bu yağ asidinin, eklemlerdeki şişmelere, hafıza kaybına ve yaşlılarda göz rahatsızlıklarına da iyi geldiği belirtiliyor.

XS
SM
MD
LG