Erişilebilirlik

ABD Orduda Eşcinsel Yasağını Kaldırmak İstiyor


Amerika Genelkurmay Başkanı Amiral Mike Mullen, ordunun eşcinsel askerlerle ilgili politikasının değiştirilmesi gerektiği görüşünde.

Başkan Barack Obama, "Birliğin Durumu" konuşmasında, eşcinsellerin orduya alınmasını yasaklayan uygulamayı eleştirmiş ve mevcut politikanın değiştirilmesi için Kongre üyeleri ve komutanlarla işbirliği yapacağını açıklamıştı.

“Sorma-Söyleme” adıyla bilinen mevcut uygulama askerlere cinsel tercihleriyle ilgili soru sorulmasını yasaklarken, eşcinsel olduğunu söyleyenlerin ordudan ihraç edilmesini öngörüyor.

Başkan Obama gibi, Savunma Bakanı Robert Gates ve Genelkurmay Başkanı Mike Mullen da, eşcinsellerin görevlerini cinsel tercihlerini gizlemek zorunda kalmadan yapabilmeleri gerektiğine inanıyor.

Komutanlar tarafından kuvvetle desteklendiği söylenen Amiral Mullen mevcut uygulamanın askerleri yalana teşvik ettiğini söyledi.

Genelkurmay Başkanı Mullen, Kongre’de yaptığı konuşmada eşcinselliğini gizlemek istemeyen erkek ve kadınların orduda askerlik yapabilmeleri gerektiğini söyledi ve devamla “vatandaşlarını savunmak için gerektiğinde canlarını veren bu kişileri yalan söylemeye zorlamak beni rahatsız ediyor,” dedi. Genelkurmay Başkanı yasağın kaldırılmasında bazı engeller bulunduğunu, ancak ordunun bunları aşabileceğini belirtti.

Savunma Bakanı Gates de, özel bir komisyonun sorunu inceleyeceğini açıkladı. Bakanlığın Baş Hukuk Müşaviri Jeh Johnson ve Avrupa Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Carter Ham'ın liderliğindeki komisyon “sorma-söyleme” politikasını değiştirilmesinin ordu üzerindeki muhtemel etkilerini inceleyecek.

Askeri komutanlara göre, şu anda askerlere cinsel tercihleri sorulmuyor ancak eşcinsel olduğu belirlenenler askerlikten çıkarılıyor. Komutanlar her yıl ortalama 800 askerin bu nedenle ihraç edildiğini tahmin ediyor.

Ordunun yaptığı bir araştırmaya göre “sorma-söyleme” uygulamasının başladığı 1993 yılından 2004’e kadarki süre içinde yaklaşık 9 bin 500 eşcinsel asker ordudan atıldı. Bu askerlerin yaklaşık üçte ikisi erkek, üçte biri kadın. Yüzde 8’i ise önemli görevlerde bulunan askerler.

Savunma Bakanı Robert Gates, yasa değiştirilinceye kadar mevcut uygulamada esnek davranılmasını istiyor.

Başkan Obama’nın “sorma-söyleme” politikasını değiştirme girişimine, hem kendi partisinden, hem Cumhuriyetçi Parti’den, hem de ordunun bazı kesimlerinden büyük tepki var. Mevcut sistemi savunanların başında son başkanlık seçimini Obama’ya kaybeden Cumhuriyetçi Partili Senatör John McCain geliyor. Eski bir deniz subayı olan McCain, konunun şu anda ele alınmasının yanlış olacağını, Amerikan ordusunun Irak ve Afganistan’daki görevlerine zarar vereceğini ileri sürüyor.

Vietnam Savaşı sırasında uçağı düşürülen ve yıllarca Vietnam’da esir tutulan McCain, ordunun zor durumda olduğunu ve böyle bir durumda mevcut uygulamanın değiştirilmesinin askerler arasındaki uyumu bozacağını savunuyor.

XS
SM
MD
LG