Erişilebilirlik

Çocuklar Sağlık Taramasından Geçirilsin mi Tartışmaları


Okul çağındayken spora gönül veren ve profesyonel sporcu olmak isteyen gençlerin zorunlu sağlık kontrolünden geçirilmesi, Amerika’da tartışma yaratan bir konu. Texas eyaletinde bazı doktorlara göreyse, spor yapsın ya da yapmasın tüm çocukların sağlık taramasından geçmesi gerekiyor.

Brandon Williams kalp krizinden öldüğünde henüz 13 yaşındaydı. Austin Sergeev’in kalbiyse 11 yaşındayken durdu. 8 yaşındaki çocuklarda bile kalpten ölümlere rastlanıyor. İtalya’da genç sporcular, kalp elektrosunun da çekildiği kapsamlı sağlık kontrolünden geçiriliyor. İtalya’da sağlık kontrolleri sayesinde ani kalp durması ya da kalp krizi vakalarında azalma var.

Benzer sağlık taramaları Amerika’da yaygın değil. Ancak Texas’ın Houston kentinde bin 500 çocuğu muayene eden bir grup doktor, bunu değiştirmeye çalışıyor. Okuldaki spor salonunda 11 yaşındaki Sam Franco-Himenez’in kalp elektrosu çekiliyor.

Doktor John Higgins ve bir grup kardiyolog, öğrencileri muayene ediyor. Doktor Higgins eyaletteki tüm 6’ıncı sınıf öğrencilerinin taramadan geçirilmesini istiyor. Geçen yıl 94 öğrenciden 7’sinde kalp hastalığı çıkmış, 2’si ameliyat olmuş. Dr. Higgins şöyle konuşuyor: “Birçok çocuğun kalp hastası olduğu, kalpleri durduğu zaman anlaşılıyor. Ve bunlar doktora düzenli olarak giden çocuklar.”

Ani kalp durmasına yılda 100 bin öğrenciden birinde rastlanıyor. Başka hastalıkların yol açtığı ölümlerle kıyaslandığı zaman rakamlar oldukça düşük. Houston’daki kardiyologlar taramaların Texas’taki her öğrenciyi kapsamasını istiyor. Doktor Higgins, rutin sağlık kontrolu dışında çocukların kalp muayenesinden de geçmesi gerektiğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG