Erişilebilirlik

Florida’da Ekonomik Krizin İzleri Derin


Ekonomik kriz Florida'nın Lehigh Acres kentinde derin bir yara açmış. Kısa süre öncesine kadar gelişen semtlerde artık evler boş. Ucuz konut arayışı içindeki inşaat işçileri gibi gündelikçilerin Tampa yakınlarında kurduğu Lehigh’da iş bulmak zor. Bir hayır kurumunun başkanı olan Rae Nicely, “Hala yardıma muhtaç çok kişi var. Günde 50-60 kişi, gıda ya da para yardımı almak üzere bize başvuruyor. Henüz hiçbiri iş bulamadı," diye konuşuyor.

Gıda bankaları da kaygılı. Yardıma muhtaç ailelerin talepleri karşısında gıda ihtiyacı hızla büyüyor. Nicely, ekonominin düzelmesini ve istihdam yaratılmasını istediklerini, birçok kişininse Florida’nın krizi atlatmasını bekleyemediğini söylüyor. Nicely, “Florida’da yaşayan çok sayıda kişi, iş bulmak için başka eyaletlere taşındı. Texas’a, Tennessee’ye, Kuzey Carolina’ya inşaatlarda çalışmak için taşınmak zorunda kaldı,” diyor.

Florida’da nüfus, son 63 yıldır ilk kez azalıyor. Şimdiye kadar 31 bin kişi eyaleti terk etti. Florida’ya taşınan emeklilerin sayısı da düşüşe geçti. Florida Uluslararası Üniversitesi’nden sosyolog Abraham Lavender, eyaletin bu yeni duruma alışamadığını söylüyor. Lavender’a göre Florida eyaleti, büyüme temeli üzerine kurulmuş, herşey bu plana göre tasarlandı. Büyüme yavaşlayıp durduğunda, hatta şu andaki gibi gerilediğinde bütün planlar alt üst oldu. Florida’nın en önemli büyüme kaynaklarından biri, buraya taşınan emekliler. Tony Gazdecki ve eşi, Detroit’teki çetin kış şartlarından kaçmak için 10 yıl önce Florida’ya yerleşmiş. Gazdecki, “Herşeyden önce güzel hava nedeniyle taşındık, kardan kurtulmak istedik,” diye konuşuyor. Gazdecki, güneşin bütün yıl parladığı Florida’yı terk etmeye niyetli değil. Ancak Venice’teki komşularından bazılarından taşınanlar olmuş.

Kalabalık ve hayat pahalılığı nedeniyle bazı emekliler Florida’yı terk ederken, bazılarıysa eyalete yerleşmekte zorlanıyor. Emeklilerin gözdesi Venice’te emlakçı Marian Metz, kuzey eyaletlerindeki bazı müşterilerinin evlerini satamadığını söylüyor. Metz, “Ekonominin ulusal çapta düzelmesi gerekiyor ki Michigan’daki evlerini satıp Florida’ya taşınabilsinler,”diyor. Son zamanlarda işleri açılan Metz, ekonominin düzeleceğinden umutlu.

Konut fiyatlarının düşmesi, Florida’da nüfusun azalmasını tersine çevirebilir. Florida Uluslararası Üniversitesi’nden Abraham Lavender, düşük fiyatların, Florida’da geçim sıkıntısı çekenlere yardımcı olacağını söylüyor. Lavender, “Çalışmaya devam eden şanslı kişilerin çoğu artık ev alabilecek durumda. Birkaç yıl önce hiçbirinin yeni ev almaya yetecek parası yoktu,” diye konuşuyor.” Birçok Floridalı’ysa bu imkandan yararlanamadan başka eyaletlere taşındı.

XS
SM
MD
LG