Erişilebilirlik

Çin Obama-Dalai Lama Görüşmesine Karşı


Çin, Başkan Baracak Obama’nın Tibet lideri Dalai Lama ile görüşmesine şiddetle karşı olduğunu açıkladı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ma Zhaoxu bugün yaptığı açıklamada Pekin hükümetinin bir Amerikan lideriyle Dalai Lama arasında, içeriği ne olursa olsun, her türlü görüşmeye karşı olduğunu bildirdi. Çin bunun aksi durumunda iki ülke arasındaki ilişkilerin zarar göreceği uyarısında da bulundu.

Beyaz Saray yetkilileri bu hafta, Başkan Barack Obama’nın, Dalai Lama ile görüşme yapma konusunda verdiği sözü tutacağını açıklamışlardı. Ancak yetkililer bu görüşmenin ne zaman yapılacağı konusunda herhangi bir bilgi vermedi.

Tibet lideri Dalai Lama, Obama Çin’e gitmeden hemen önce Amerika’yı ziyaret etti. Ancak Obama, Çin ziyaretinden önce Tibet lideriyle görüşmemeyi tercih etmişti.

Amerika Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Tibet lideriyle görüşme konusundaki görüş ayrılığının dışında Amerika-Çin ilişkilerinde ciddi bir değişiklik işareti olmadığını söyledi. Sözcü, bazı konularda her iki ülkenin ‘birbirleriyle aynı görüşte olmadıkları görüşünde birleştiğini’ söyledi, ancak geniş çerçeveden bakıldığında ilişkilerin sağlam olduğunu kaydetti.

Çin, Tibet lideri Dalai Lama’nın Obama’yla görüşmesine karşı çıkarken, Amerika’nın Tayvan’a silah satması planını da şiddetle eleştiriyor.

Çin’in Internet’e uyguladığı sansür de Amerika’nın eleştirilerine hedef oluyor.

XS
SM
MD
LG