Erişilebilirlik

Clint Eastwood'un Son Filmi “Invictus”


Ünlü yönetmen ve oyuncu Clint Eastwood, son filmi “Invictus”ta, 1995 Dünya Rugby Kupası’ndan yola çıkarak, yeni seçilen Güney Afrika Devlet Başkanı Nelson Mandela’nın siyahlarla beyazları birleştirme çabalarını anlatıyor. Tarihten bir kesit sunan Invictus’ta Nelson Mandela’yı Oscar ödüllü ünlü oyuncu Morgan Freeman canlandırıyor.

Nelson Mandela, 1994’te, uzun yıllar süren ırk ayrımcılığı politikasının sona ermesiyle devlet başkanı seçilir. 27 yıl hapis yatan Mandela, ırklar arasında uzlaşma sağlanmadan ülkenin demokrasiye kavuşamayacağını savunur.

Mandela, ulusal rugby takımı Springboks’un Dünya Rugby Kupası’ndaki performansını yükseltmek için siyah-beyaz tüm Güney Afrikalılar’ın tek yürek olmasını amaçlamaktadır.

Tamamı neredeyse beyazlardan oluşan ve yıllardır vasat bir takım olmanın ötesine geçemeyen Springboks’lar, siyah taraftar desteğinden yoksundur.

Mandela’nın, takım kaptanı François Pienaar’la buluşmasıyla durum değişmeye başlar.

François, “Invictus” “Fethedilemez” adlı şiirin Mandela’ya hapiste büyük güç, cesaret ve ilham vermiş olmasından çok etkilenmiştir.

Mandela rolünde güçlü bir oyunculuk sergileyen Morgan Freeman, efsanevi lideri canlandırmanın heyecan verici olduğunu söylüyor:

“Mandela’nın sesini, konuşma ritmini, aksanını kusursuz canlandırmam gerekiyordu ve bunu iyi yapamamaktan çok korkuyordum. Çekimler sırasında herşey yerli yerine oturdu.”

Matt Damon’un canlandırdığı rugby yıldızı François Pienaar karakteri, hayal kırıklığı yaşayan bir sporcunun lidere dönüşmesini yansıtıyor.

Sonunda zorlukları aşan Springboks’lar şampiyon olur ve ulusal bir simge haline gelir.

Eastwood, filmde şampiyonluğa odaklanıyor:

“Karşılaşmanın sporculuk ruhunu yansıtması, öykünün Külkedisi masalını andırması önemli. Amerikan buz hokeyi takımının Rusları yenmesi dışında benzer bir mücadele yok.”

Eastwood, filmin büyük bölümünü, rugby karşılaşmasına ayırmış. Sonrasındaki kutlamalara da duygusal yaklaşıyor.

Film, Mandela’nın karizmasını ve güçlü ruhunu yansıtıyor, ancak liderin zaaflarına yer vermiyor. Mandela’nın ailesindeki sorunların kaynağı anlatılmıyor. Irklar arası uzlaşmaysa aşırı kolay olmuş gibi aktarılıyor.

Güney Afrika tarihinin derinlemesine incelenmesiyle daha güçlü olabilecek Invictus, yine de oyuncuların performansıyla dikkati çeken bir yapım.

XS
SM
MD
LG