Erişilebilirlik

11 Eylül'ün Baş Sanıklarının Davası Amerika'yı Böldü


Beyaz Saray, 11 Eylül saldırılarının 5 baş sanığının davalarının New York’ta görülmesi konusunda ciddi siyasi muhalefetle karşı karşıya. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg, Obama Yönetimi’nden davaların başka yerde görülmesini istedi. Beyaz Saray bu konudaki kaygıları dikkate alacağını bildirdi.

11 Eylül’ün baş planlayıcısı olduğunu iddia eden sanık, bir zamanlar ikiz kulelerin durduğu yerden sadece birkaç dakika uzakta jüri karşısına çıkabilir.

Beyaz Saray yetkilileri yönetimin Halid Şeyh Muhammed’in davasını New York’un dışına taşımayı düşündüğünü açıkladı.

New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg de daha önce Beyaz Saray’a dava yerinin yeniden düşünülmesi çağrısı yapmıştı.

Belediye Başkanı Bloomberg, yönetimin Muhammed ve diğer dört sanığın Manhattan’daki federal mahkeme binasında yargılanması fikrini başlangıçta desteklemişti. Ancak fikrini değiştirerek mahkemenin orada görülmesinin yıllık 200 milyon dolar maliyeti olacağını söyledi.

Georgetown Üniversitesi profesörlerinden Robert Lieber, Beyaz Saray’ın fikrini değiştirmeye başlamasına şaşırmadığını söylüyor:

“Burada hem yasal hem de siyasi bir durum söz konusu.”

Adalet Bakanı Eric Holder geçen yıl Halid Şeyh Muhammed ve diğer dört sanığın askeri mahkeme yerine sivil mahkemede yargılanacaklarını açıklamıştı. Adres olarak da Manhattan Federal Mahkemesi’ni göstermişti.

Adalet Bakanlığı açıklamadan bu yana hem kamuoyunun hem de siyasilerin baskısı altında.
Cumhuriyetçi, Demokrat ve Bağımsız 6 senatör Adalet Bakanı Eric Holder’a bir mektup göndererek Muhammed ve diğer dört sanığın New York’ta yargılanmaması çağrısında bulundu. Senatörler, davanın, bir zamanlar ikiz kulelerin durduğu yere bu kadar yakın görülmesinin teröristlerin üye toplamak ve propaganda yapmak için kullanabileceği bir duruma dönüşebileceğini savunuyor.

Bazı milletvekilleri New York’taki görülecek bir davanın masraflarının karşılanmaması için yasal girişimlerde bulunmaya başladı bile. Bazı Demokrat ve Cumhuriyetçiler Guantanamo’daki zanlıların sivil mahkemede değil askeri mahkemede yargılanmasını da istiyor.

İç Güvenlik Bakanlığı yetkilisi Charles Allen, CIA Eski Direktör Yardımcısı:

“Zanlıları sivil mahkemede yargılayarak onlara hak ettiklerinden daha fazla bir statü vermemeliyiz.”

Suçlanan bazı teröristler çoktan Manhattan’da yargılandı. Ancak uzmanlar 11 Eylül davasının farklı olduğunu söylüyor.

Yetkililer henüz alternatif bir mekan önermedi. Ancak Başkan’ın, en azından, Muhammed’in sivil mahkemede yargılanması konusunda kararlı olduğu bildiriliyor.

Bu konudaki sesli haberimizi sağ köşedeki linke tıklayarak dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG