Erişilebilirlik

Genel Sekreter Ban'dan Kıbrıslı Liderlere Çağrı


BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon Kıbrıs Türk ve Rum toplumu liderlerini görüşmeleri hızlandırmaya çağırdı. Adayı ilk kez ziyaret eden Ban, bir yılı aşkın süredir Mehmet Ali Talat ve Dimitris Hristofyas arasında yavaş ilerleyen görüşmelere yardımcı olmak istediğini açıkladı. Lefkoşa’da iki liderle görüştükten sonra ortak basın düzenleyen BM Genel Sekreteri, tarafları görüşmeleri başarıyla sonuçlandırmak için cesaret ve kararlılık göstermeye çağırdı. Görüşmeler, yönetim paylaşımı ve Kıbrıs barış harekatı sırasında evlerini terketmek zorunda kalan kişilerin mülkiyet haklarıyla ilgili anlaşmazlıklar nedeniyle çıkmaza girmiş bulunuyor.

Genel Sekreter Ban Ki Moon, son 16 ay içinde iki liderin barış için gösterdiği kararlılıktan çok etkilendiğini söyledi; hükümet ve iktidar paylaşımı konularında ciddi ilerleme kaydedildiğini savundu.

Gözlemcilere göre ise, Dimitris Hıristofyas ve Mehmet Ali Talat arasında 2008 yılı Eylül ayında büyük umutlarla başlayan görüşmelerden şimdiye adar ciddi bir sonuç alınamadı. Taraflar arasında özellikle toprak, mülkiyet ve güvenlik gibi konularda görüş ayrılıkları sürüyor.

Ban Ki Moon, liderlerle görüştükten sonra yaptığı ortak basın toplantısında, çok yapıcı bir gün geçirdiğini söyledi.

Dünyanın gözünün Kıbrıs’ta olduğunu belirten Genel Sekreter, Türk ve Rum liderlerin barış sürecine bağlılıklarını konusunda kendisine şahsen güvence verdiklerini belirtti. Tüm dünyanın Kıbrıs sorununu bildiğine dikkat çeken Ban Ki Moon “Tüm dünya, artık Kıbrıs sorununa çözüm bulunduğunu görmelidir” dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, Türk ve Rum liderleri tarafından birlikte hazırlanan ortak açıklamayı da okudu. Açıklamada, Genel Sekretere adaya geldiği için teşekkür ediliyor ve tarafların Birleşmiş Milletler kararları çerçevesinde sorunu tüm yönleriyle ele almaya devam edeceği vurgulanıyor.

XS
SM
MD
LG