Erişilebilirlik

1 Şubat Amerikan Basınından Özetler


New York Times Haiti’deki depremin ardından üç hafta geçtiğini ve depremzedelere başlangıçta gösterilen ilginin azaldığını yazıyor. Gazete, yeni bir Haiti inşa etmek için kapsamlı bir çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguluyor:

“Yolsuzluğun ve israfın salgın hastalık gibi yayıldığı bir ülkede, yardım paralarının ve projelerin çok iyi denetlenmesi gerekiyor. Haiti’yi yakından tanıyanlar, bu felaket öncesinde kamu düzeninin yavaş yavaş yerleşmeye başladığını belirtiyorlar. Cumhurbaşkanı Rene Preval, kendinden önceki liderlere kıyasla çok daha becerikli çıktı. Haiti’nin yeniden inşa edilmesi için ciddi bir para, yaratıcılık, uyanıklık ve kararlılık gerekiyor. Bu konuda hem Haitililere hem de uluslararası topluma önemli bir sorumluluk düşüyor. Bu konuda kafa yoran insanlar var. Bu da iyi bir başlangıçtır.”

Boston Globe son dönemde orduya katılan üniversite mezunlarının sayısında bir artış olduğuna dikkat çekiyor. Ancak gazete bunun asıl nedeninin ekonomik kriz olduğunu belirtiyor:

“Üniversite mezunu bu askerler becerilerini, bakış açılarını ve olgunluklarını yaptıkları işe de yansıtacaklardır. İki ayrı savaşı yürüten ve Haiti’de yardım çalışmalarına katılan ordunun, bu yeteneklere fazlasıyla ihtiyacı vardı. Ancak, üniversite mezunlarının orduya katılmasında borçlarını ödeyemez ve iş bulamaz duruma gelmelerinin etkili olduğunu da vurgulamak gerekir. Ordunun bu konudaki gerçek başarısı, ekonomik rahatlık dönemlerinde de eğitimli ve ayrıcalıklı gençlerin askerliği tercih etmeleriyle ölçülebilir.”

Washington Post 11 Eylül saldırılarını planlamakla suçlanan Halit Şeyh Muhammed’in New York’ta yargılanmasından vazgeçildiğini duyuruyor. Gazete, Muhammed’in nasıl yargılanacağının nerede yargılanacağından daha önemli olduğunu savunuyor:

“Yönetim bu sanıkları, federal bir mahkeme yerine askeri mahkemede de yargılayabilirdi. Geçen yıl yapılan değişiklikle, askeri mahkemelerdeki sanıklara da, federal mahkemelerde sahip oldukları hakların birçoğu tanındı. Ancak mümkün olan durumlarda, federal mahkemenin tercih edilmesi daha doğrudur. Çünkü bu tercih yargılama sürecine daha fazla meşruiyet kazandıracaktır. Elbette Muhammed ve arkadaşlarının Manhattan’da, ölümlerin ve yıkımın yaşandığı bölgede yargılanması ideal olurdu. Ancak mahkemenin ille de Manhattan’da olması gerekmiyor.”

USA Today bazı eyaletlerin yeterince başarılı olmayan öğrencilere de lise diploması verebilmek için standartları düşürmesine karşı çıkıyor. Gazete, bunun eğitim sistemine zarar vereceğini yazıyor:

“Bir lise diplomasının, öğrencinin temel İngilizce ve matematik bilgisi öğrendiğini, belki de fen ve tarihten de anladığını gösteren bir belge olması amaçlanıyordu. Ancak öğretmenlerin ve ebeveynlerin baskısıyla şimdi birçok eyalet bu standartları düşürmeye başladı. Bunun sonucunda çocuklar bir şey öğrenmeden mezun olmaya başladı ve diplomalar da anlamını yitirdi. Lise diploması alanların sayısı %75’e çıksa da, üniversiteye gidenlerin yarısı Matematik ve İngilizce derslerini yeniden almak zorunda kalıyor. İşverenlerin % 60’ı, iş hayatına atılan yeni mezunların İngilizce ve Matematik bilgisini yetersiz buluyor. Marjinal öğrencilere yardımcı olmanın yolu, beklentileri düşürmekten değil, daha iyi bir eğitimden geçer.”

XS
SM
MD
LG