Erişilebilirlik

'Up in The Air' Hayatı Mizahla Anlatıyor


Bu yılın en güçlü Oscar adaylarından biri olması beklenen filmlerden biri, “Up In The Air.” Filmin baş karakteri Ryan Bingham’ı George Clooney canlandırıyor. Yönetmen Jason Reitman, filmde insan ilişkilerini, modern dünyada insanın yalnızlığını ve işten atılmanın nasıl bir duygu olduğunu ele alıyor. İşini kaybeden kişilerle yapılan söyleşilere de yer veren film, bu yılın en iddialı yapımlarından.

Ryan, dünyaya havadan bakıyor. Omaha’da yaşayan Ryan, uçaklarda ve otellerde evinde olduğundan daha çok zaman harcıyor. Mükemmel bir yolcu: düzenli ve az eşyayla seyahat etmeyi biliyor. Havayolu şirketleri, çok sık uçtuğu için neredeyse 10 milyon mil toplayan Ryan’ı krallar gibi ağırlıyor.

Ryan’ın insanlarla ilişkisiyse hemen hemen hiç yok. Ve o, bundan memnun.

Ryan’ın işi, çalışanları işten çıkararak şirketlerin küçülmesini sağlamak. Kendisini kariyer değişim danışmanı olarak tanımlıyor. En büyük gurur kaynağı, işten yeni atılanların yediği darbeyi hafifletmek.

Ancak Ryan’ın hayata bakışı, aynı hayat tarzına sahip Alex’le tanışınca değişiyor.

Ryan, romantik yönünün ortaya çıkmasıyla değişmeye başlıyor. Çalıştığı şirketin, tasarruf amacıyla işten çıkarmaların Internet üzerinden yapılmasına karar vermesiyle de hayatı alt üst olma noktasına geliyor.

Yönetmen Jason Reitman, bu değişiklikle ilk kez Ryan’ın insanlarla iletişim kurduğunu söylüyor.

Reitman, “Bu rolü George Clooney’den daha iyi oynayacak bir oyuncu yoktu. Senaryoyu Clooney’i, onun sesini, onun davranış biçimini düşünerek yazdım” diyor.

Ödüllü “Juno” filmiyle tanınan Jason Reitman, “Up In The Air” “Havada”yla yeni bir komedi-dram yaratmış. Film, modern teknolojinin zorluklarını, kadın-erkek ilişkilerini, işsiz kalmayı, başka insanlarla iletişim kurma ihtiyacını anlatıyor.

Reitman’ın karakterleri, gerçekçi, kusurlu, akıllı ve kendini sevdiren kişiler. Filmde zekice yazılmış diyaloglar, mükemmel bir kadro ve çok katmanlı bir hikaye var.

Ekonomik darboğaz ve işten atılma, filmin yan konularından biri.

Ancak filme ince bir mizah anlayışı hakim.

“Up In The Air,” izleyicinin kafasını karıştıran, hayattan beklentilerimizi, bizden beklenenleri ve hayatın önümüze neler çıkaracağını mizah katarak anlatan bir yapım.


XS
SM
MD
LG