Erişilebilirlik

İran'da 16 Gösterici Daha Yargı Önünde


İran’da rejim karşıtı gösterilere katıldığı gerekçesiyle 16 kişi daha yargı önüne çıkarıldı. Yargılananlar arasında iki kadın gösterici de bulunuyor. Davalılardan beşi ‘Allah’a karşı gelmekle’ suçlanıyor ve haklarında idam cezası talep ediliyor.

Bu arada Devrim Muhafızları bundan sonra düzenlenebilecek gösterilerde daha sıkı önlemler alınacağını açıkladı.

Rejim karşıtları ise daha önce çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde yayınladıkları mesajlarda yandaşlarını İslam Devrimi’nin 31. Yıldönümü’ne rastlayan 11 Şubat günü gösterilere katılmaya çağırmıştı.

Devrim Muhafızları’nın komutanı Hüseyin Hamedani ise göstericilere hoşgörülü davranılmayacağını ve protestocuların yabancı ajan muamelesi göreceğini söyledi.

Öte yandan iki muhalefet lideri Sahamnews.org’da yayınlanan açıklamalarında iki rejim aleyhtarının idam edilmesini kınadılar. Musavi ve Karrubi idamın yalnızca muhalif hareketin cesaretini kırmayı amaçladığını belirttiler.

Her iki lider Ayetullah Ahmed Cenneti’nin açıklamalarını da eleştirdiler. Cuma hutbesi sırasında Koruyucular Konseyi Başkanı Cenneti, yetkililerden göstericileri Allah yolunda cezalandırmaya devam etmelerini istemişti.

Geçen Haziran ayında yapılan seçimlere hile karıştırıldığı gerekçesiyle yapılan gösterilerde bugüne kadar çok sayıda kişi tutuklandı. Bunlardan 80’i birkaç aydan 15 yıla kadar uzanan hapis cezalarına çarptırıldı. Dokuz gösterici hakkında ise idam talebinde bulunuldu.

XS
SM
MD
LG