Erişilebilirlik

Davos'tan Bankacılara Sıkı Denetim Mesajı


Davos Zirvesi’nde katılan Avrupa ve Amerikalı liderler, bankaların daha fazla denetime tabi tutulacağını açıkladı.

Siyasi liderler, İsviçre’de yapılan Davos Dünya Ekonomik Forumu sırasında özel banka yetkilileriyle bir araya geldikten sonra finansal kurumlara ilişkin reform planlarını açıkladılar. Katılımcılardan Amerika Temsilciler Meclisi Üyesi Barney Frank Washington’un “güçlü ve mantıklı” bir denetim uygulamaya kararlı olduğunu söyledi. Gazetecilerin, “Bankacılar daha sıkı denetimden mi yana?” sorusuna Barney Frank “Bu konu onların yetkisi dahilinde değil, dolayısıyla sıkı denetimi isteyip istemedikleri önemli değil,” diye karşılık verdi.

Davos’ta bankacılarla yapılan toplantıya İngiltere ve Fransa Maliye Bakanları ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Jean-Claude Trichet de katıldı.

Dört günlük Davos Forumu sırasında bankacılıkla ilgili tartışma toplantıları gergin anlara sahne oldu. Bazı Avrupalı ülkeler 2008’deki mali krizin tekrarının önlenmesi açısından daha sıkı bir denetim mekanizmasından yana tavır izlerken, bankacılar bunun aşırıya kaçan bir uygulama olmasından endişe ediyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy Çarşamba günü toplantıda yaptığı konuşmada Başkan Barack Obama’nın bankaların riskli yatırımlara girmesini engelleme önerisine katıldığını açıkladı.
Ancak Kanada Başbakanı Steven Harper denetimde aşırılığa kaçılmaması uyarısında bulundu. Kanada lideri “Denetimler doğru bir amaca hizmet etmeli, cezalandırıcı bir amaç taşımamalı,” dedi.

XS
SM
MD
LG