Erişilebilirlik

29 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post Haiti’deki deprem sonrasında Amerika’nın derhal yardıma koştuğunu hatırlatıyor. Ancak gazete, Washington’un Amerika’da akrabası olan Haitililere de kapılarını açmasını istiyor:

“Amerikan hükümeti, akrabaları Amerikan vatandaşı olan veya Amerika’da daimi oturma iznine sahip 55 bin Haitilinin vize başvurusunu kabul etti. Ancak Kongre’nin koyduğu yıllık kotalar nedeniyle bu kişilerin Amerika’ya gelebilmek için yıllarca beklemesi gerekiyor. Oysa yurtdışından gelen paralar milyonlarca Haitili için büyük önem taşıyor. Şimdi işi ve evi olmayan, en temel hizmetleri alamayan Haitililerin cebine para girmesinin daha etkin bir yolu bulunmuyor. Amerika’da çalışan bir Haitilinin on akrabasını geçindirdiği tahmin ediliyor. Bu nedenle, yönetim Haitililerin Amerika’ya girişini hızlandırmalıdır. Bu yükü sadece Amerika’nın omuzlaması da gerekmiyor. Fransa ve Kanada gibi Haiti ile tarihi ve kültürel bağları olan ülkeler de aynı biçimde yardımcı olmalıdır.”

USA Today ise Amerika’nın Haitili göçmenlere kapısını açması önerisine karşı çıkıyor. Gazete, böyle bir adımın uzun vadede Haiti’ye bir faydası olmayacağını savunuyor:


“Obama yönetimi şu ana kadar doğru bir politika izledi. Haitililere Amerika’nın kapılarını açmadı ama yaşadıkları felaketin acısını azaltmak için her türlü yardımda bulundu. Bundan sonra da Amerika, daha etkin bir yardım için elinden geleni yapmalıdır. Haiti’nin hızla yaşanabilir bir yer haline getirilmesi, Haitililerin de kendi ülkelerinde kalma isteğini artıracaktır. Ülkenin yeniden inşası için yapılacak mali yardımlar, binlerce Haitiliye kendi ülkelerinde istihdam fırsatı yaratacaktır. Belki bu yaklaşım Haitililerin Amerika’ya girmesine izin vermek kadar kulağa hoş gelmeyebilir. Fakat uzun vadede bu politika daha faydalı olacaktır.”

Boston Globe Usame Bin Ladin’in yeni ses kasetinde gerçekleri çarpıttığını belirtiyor. Gazete, Noel’de bir yolcu uçağına düzenlenen başarısız saldırı girişiminin, Filistin sorunuyla ilişkilendirilmesini buna örnek gösteriyor:

“Bin Ladin, masum Müslümanların El Kaide adına hareket eden fanatik katiller tarafından öldürülmesine karşı İslam dünyasında oluşan tepkiyi ortadan kaldırmayı amaçlıyor. West Point’teki Terörle Mücadele Merkezi’nin araştırmasına göre, 2006 ile 2008 arasında El Kaide tarafından öldürülenlerin sadece % 2’si Batılılardan oluşuyor. % 98’i ise Müslüman ülkelerin vatandaşları. El Kaide, İslam âleminin büyük bir kısmıyla savaşa girmiş nihilistlerin oluşturduğu reaksiyoner bir örgüttür. Amerikalı yetkililer, bu savaşı Amerika ile El Kaide arasındaki bir mücadele olarak tanımlamaktan kaçınmalıdır. Böylece, Bin Ladin’in Müslümanlarla Batı arasında bir savaş yaşandığı tezinin inandırıcılığı da azalacaktır.”

Washington Post Başkan Obama’nın Birliğin Durumu konuşmasında ordudaki eşcinsellerin sorunlarına değindiğini kaydediyor. Gazete, eşcinsellerin kendi kimliklerini açıklayarak orduda görev yapmasına olanak tanınmasını istiyor:

“1993 tarihli “sorma-söyleme” yasası, o zaman bile anlamsız ve acımasızdı. Ancak artık kamuoyu yoklamaları da, ordudaki eşcinsellerin kimliklerini açıkça ifade etmesini engelleyen bu yasaya karşı çıkıyor. Bu da, söz konusu yasanın artık bitmiş bir döneme ait olduğunu gösteriyor. Askeri yetkililerin bu konudaki tavrı da artık değişiyor. Eksik olan tek şey, siyasi iradedir. Kongre ve ordu, bu yasanın hızla kaldırılması için Obama’yla birlikte çalışmalıdır.”

XS
SM
MD
LG