Erişilebilirlik

'Bazı Taleban Üyelerinin Toplumla Bütünleşmesi Sıcak Karşılanabilir'


Amerika, Afgan hükümetinin teröre katılmayan Taleban üyelerinin toplumla bütünleşmesi planını destekledi.

Amerika’nın Afganistan ve Pakistan Özel Temsilcisi Richard Holbrooke dün Londra’da, Afgan toplumuyla bütünleşmek isteyen Taleban üyelerinin silah bırakması ve El Kaide’yle ilişkisini reddetmesi gerektiğini belirtti.

Holbrooke ayrıca Taleban’ın, kadınlara muamele gibi kabul edilemez türden uygulamalarının da görüşülmesi gerektiğine işaret etti.

Bu arada, Amerika Savunma Bakanlığı hangi düzeydeki Taleban üyelerinin Afganistan’ın mevcut siyasi yapısına katılabileceği konusunun değerlendirildiğini açıkladı. Bakanlık Sözcüsü Geoff Morrell, Afganistan’daki Amerikan askeri gücünün, Taleban savaşçıları ve destekçilerinin toplumla bütünleşmesine yardımcı olacağını söyledi.

Afganistan Devlet başkanı Hamid Karzai’nin bugün Londra’da düzenlenecek uluslar arası toplantıda, Taleban üyelerinin topluma kazandırılması planı hakkında ayrıntılı bilgi vermesi bekleniyor.

Öte yandan Birleşmiş Milletler bazı Taleban liderlerinin adını terörist listesinden çıkarttı.

Eski bir Taleban yetkilisi adının BM’in terörist listesinden çıkarılmasını memnunlukla karşıladı.

Abdül Vekil Mütevekkil Amerika’nın Sesi’ne yaptığı açıklamada, BM Güvenlik Konseyinin kararını, bu yolda atılmış doğru bir ilk adım olarak niteledi. Ancak Mütevekkil Afganistan’da barışı sağlamak için daha çok şey yapılması gerektiğini söyledi.

Mütevekkil, 2002 yılında Amerikan kuvvetlerin tarafından devrilen Taleban hükümetinde dışişleri bakanı olarak görev yapmıştı.

2004 yılından beri ev hapsinde tutulan Mütevekkil, Taleban militanlarına barış görüşmelerine başlamalarını tavsiye ediyordu.

Mütevekkil, BM’in terörist listesinden çıkarılan beş eski üst düzey Taleban yetkilisinden biri.

Amerika’nın Afganistan-Pakistan özel temsilcisi Richard Holbrooke, bazı kişilerin terörist olmadığını belirterek, listenin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.


XS
SM
MD
LG