Erişilebilirlik

Barzani: PKK'ya Karşı Askeri Operasyona Destek Vermeyiz


Irak’taki Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, Türkiye’nin Kuzey Irak’ta PKK’ya karşı yapacağı olası bir askeri harekata katılmayacaklarını söyledi.

Washington’da Amerikan yönetimi yetkilileriyle görüşenBarzani, Brookings Enstitüsü’nde bir konuşma yaptı, soruları yanıtladı.Barzani ‘PKK silahları bırakmaz ve Türkiye PKK’ya karşı operasyonlarına devam ederse Türkiye ile işbirliği yapar mısınız?’ şeklindeki bir soru üzerine Türkiye’de hükümetin demokrasi açılımını desteklediklerini, ancakKürt sorununun silahlı yöntemlerle çözülemeyeceğini söyledi. Barzani‘Böyle bir yöntem seçildiği takdirde biz bunun bir parçası olmayacağız’ dedi.

Mesut Barzani Türkiye ile ilişkilerin gelişmekte olduğunu da belirtti. Türkiye’nin Kürt Yönetiminin kendisi için bir tehdit olmadığını farkettiğini ileri süren Kürt lider Türkiye ile Kürt Yönetimi arasında büyük çaplı ekonomi ve enerji işbirliği yapıldığına işaret etti. Barzani ikili ilişkilerin gelişmesindeTürkiye’nin demokratik açılım çalışmalarının büyük rolü olduğunu vurguladı.

Demokratik Toplum Partisi’nin kapatılmasına ilişkin bir soruya yanıt veren Barzani, Anayasa Mahkemesi’nin bukararını yanlış bulduklarını söyledi.Barzani, ‘ Bu, demokratik olmayan bir karardı. Biz Türkiye’deki Kürt kardeşlerimize olumlu tavır takınmalarını ve Türk hükümetiyle işbirliği yapmalarını tavsiye ediyoruz. Türkiye’deki barış süreci ancak bu sayede devam edebilir’ dedi.

Brookings Enstitüsü’ndeki konuşmasında Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi BaşkanıBarzani’ye Kerkük kentinin statüsüyle ilgili olarak da çok sayıda soru yöneltildi. Bu konuda Bağdat hükümetiyle farklı görüşte olduklarını söyleyen Barzani, ‘Kerkük’ün statüsünün belirlenmesindeAnayasa’nın 140’ıncı maddesinin dikkate alınmasını istiyoruz. Biz konunun Kerkük halkı tarafından referandumla kararlaştırılmasını kabul ettik. Bu referandumun sonucuna saygı duyulmalı. Ortaya atılan alternatif planlar zaman kaybı’ diye konuştu.

Mesut Barzani Amerika’nın da Kerkük konusundaIrak anayasasının gerektirdiği şartları desteklediğine dikkati çekti.

Kürt yönetimiyle Irak’taki merkezi hükümet arasında Kerkük ve tartışmalı diğer bölgeler dışında da bazı görüş ayrılıkları bulunuyor. Bunlardan biri de petrol ve doğal gaz kaynaklarından elde edilen gelirin paylaşımı ve peşmergelerin statüsü.Kuzey Irak’taki Kürtyönetimi, Irak merkezi hükümeti tarafından kendilerine ayrılan yüzde 17’lik gelir dağılımını yeterli bulmuyor. Kürt yetkililer doğal kaynaklardan elde edilen gelirden kendilerine düşen payın Irak hükümetinin kontrolünde olmayan ayrı bir hesaba aktarılmasını istiyor. Irak’ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt yönetimi Peşmerge kuvvetlerine gerekli bütçenin de federal hükümetten sağlanmasında ısrar ediyor.

Irak ordusunun sadece yüzde 8’inin Kürtler’den oluştuğuna dikkat çeken Barzani bu sayının da arttırılması gerektiğini savunuyor.

Kuzey Irak’ın şu anki statüsüyle Irak için model oluşturduğunu ve bölgede önemli bir rol oynayabileceğini belirten Barzani, ‘Kürt bölgesi Türkiye ve Irak arasında, hatta Irak’la Avrupa arasında köprü rolü oynayabilir. Irak’taki anayasa yürürlükte olduğu sürece Irak sınırları içinde kalmak istiyoruz. Ancak Irak yeniden diktatörlük rejimine dönerse biz diktatörlük altındaki bir Irak’ın parçası olmayacağız’ diye konuştu. Barzani Irak’ta Mart ayında yapılacak seçimlere 500’den fazla adayın katılmasının yasaklanması konusunun da abartıldığını ileri sürdü.

XS
SM
MD
LG