Erişilebilirlik

27 Ocak Amerikan Basınından Özetler


USA Today Ben Bernanke’nin Merkez Bankası Başkanlığı görevinin bir dönem daha uzatılmasını istiyor. Gazete, Bernanke’nin finans krizine karşı hızlı ve etkin biçimde müdahale ettiğini belirtiyor:

“Şimdi ekonomi düzelmeye başlamışken, Merkez Bankası Başkanı’nın önünde zor bir görev var. Eğer kurtarma operasyonlarından çok hızlı biçimde vazgeçerse, ekonomi yeniden sıkıntıya girecektir. Eğer yeterince hızlı biçimde vazgeçmezse, enflasyon fırlayacaktır. Şimdi temel sorun, bu zor görevi kimin üstleneceğidir. Ne yapılması gerektiğini bilen, geçmişteki hatalarından ders alan ve piyasaların güvendiği birisi mi? Yoksa, Kongre’nin onayını almak için gerekli önlemleri almamaya söz veren yeni bir isim mi? Bernanke, ekonomiyi çöküşten kurtarmış bir isim olarak anılmayı hak ediyor. Bu nedenle bir dönem daha Merkez Bankası Başkanı olmayı da hak ediyor.”

Christian Science Monitor Obama’nın büyük bankaların denetimine ilişkin açıklamalarını ihtiyatla karşılıyor. Gazete, mali kuruluşların daha fazla büyümesinin engellenmesi önerisini de eleştiriyor:

“Teorik olarak, Amerika’nın daha küçük bankalara sahip olması, bu bankalardan herhangi birinin batmasının bütün sistemi tehdit etmesini önleyecek bir durumdur. Ancak Kongre, denetleyicilerin alınabilecek risk limitini nasıl belirleyeceklerini iyi sorgulamalıdır. Ayrıca ‘batmasına izin verilemeyecek kadar büyük’ kuruluşların nasıl saptanacağı da netleştirilmelidir. Böyle bir yöntemin, bankaların olası risklere karşı kasalarında tutmaları gereken rezerv miktarını artırmaya kıyasla daha iyi bir yol olup olmadığı da cevaplandırılmalıdır. Wall-Street’in yeniden çökme noktasına gelmesini önlemeye dönük önerilerin, Kongre üyeleri tarafından çok büyük bir dikkatle düzenlenmesi gerekiyor.”

Los Angeles Times Obama’nın federal harcamaları azaltma kararını, ekonomide düzelmeye duyulan güvenin bir yansıması olarak görüyor. Ancak gazete, bu kararın Kongre tarafından onaylanması gerektiğini hatırlatıyor:

“Durgunluk tehlikesi varken, Washington’un bütçe açığını artırmayı göze alarak ekonomiyi canlandırmaya çalışması doğru bir yaklaşımdı. Ancak Kongre, bazı ekonomistlerin de desteğini alarak, vergi gelirlerindeki sıkıntıya rağmen, ekonomideki düzelmeyi bazı ödeneklerin daha da artırılmasının gerekçesi olarak kullanmaya başladı. Obama’nın harcamaları kısma kararı, biraz kemer sıkmanın ekonomiye zarar vermeyeceği düşüncesini öne çıkartıyor. Başkanın bu kararı, çok dar kapsamlı olsa da, bütçe açıklarıyla mücadele için iyi bir başlangıç oluşturuyor. Şimdi bir yandan bu kararın hangi programları nasıl etkileyeceğini bekliyoruz, bir yandan da Kongre’yi para harcama alışkanlığından vazgeçmeye çağırıyoruz.”

New York Times Fransa’da burkalı kadınların kamu hizmetlerinden yararlanmasını yasaklama çabasını eleştiriyor. Gazete, böyle bir yasağın Taleban’ı sevindireceğini savunuyor:

“Maalesef, Fransız politikacılar bireysel özgürlüklerin ihlaline gözlerini kapatma eğilimindeler. Mart ayındaki yerel seçim öncesinde Sarkozy ve yandaşları, kamuoyunun dikkatini işsizlik dışında konulara çekmeye çalışıyorlar. İstihdam yaratmak ne kadar zorsa, Müslümanlara karşı önyargıları beslemek de o kadar kolay görünüyor. Müslümanlara saldırmak aşırı sağcı Fransız politikacılar için oy sağlayan bir unsur oldu. Sarkozy’nin merkez sağ hükümeti de, bu oyların bir kısmını alabilmek için Fransız kimliği hakkında aylardır bir tartışma yürütüyor. Ancak, hiç bir siyasi kazanç, nefretin kışkırtılmasını haklı kılmaz.”

XS
SM
MD
LG