Erişilebilirlik

İngiliz Araştırmacının Maymun Sevgisi


İngiliz maymunbilimci Jane Goodall yaklaşık 50 yıl boyunca Tanzanya’nın Gombe Milli Parkı’nda vahşi şempanzeleri inceledi. Goodall’ın çalışmaları bu hayvanların davranışlarının anlaşılmasını sağladı. Goodall ayrıca şempanzeler ve yaşam alanlarını korumak üzere Jane Goodall Enstitüsü’nü kurdu.

Goodall çok küçük yaştan beri her zaman hayvanlarla çalışmak istediğini biliyordu. 11 yaşındayken ailesine ve arkadaşlarına Afrika’ya gideceğini ve orada hayvanlarla yaşayarak kitap yazacağını söylemişti. Herkes Goodall’ın bu hayaline gülerken annesi onu destekleyen ilk kişi oldu. Jane Goodall şöyle konuşuyor: “Annem ‘eğer bir şeyi gerçekten çok istiyorsan çok çalışmalı ve önüne çıkan fırsatları değerlendirmelisin. O zaman başarılı olursun’ derdi.”

Goodall Afrika’ya gitmenin yolunu buldu. 26 yaşındayken Tanzanya’nın Gombe Milli Parkı’nda şempanzeleri incelemeye başladı. Goodall’ın 50 yıl boyunca yaptığı araştırmalar bugün şempanzeler hakkındaki bilgilerin temelini oluşturuyor. Goodall’ın en büyük keşiflerinden biri şempanzelerin alet kullanma becerisi olduğunu ortaya çıkarmasıydı. Goodall, “O zamanlar sadece insanların alet kullanma becerisi olduğu sanılıyordu. Ve bu özelliğimiz bizi hayvanlar dünyasının tümünden ayrı kılıyordu,” diye konuşuyor.

Goodall, maymunlara duyduğu sevgiyle 1977’de Jane Goodall Enstitüsü’nü kurdu. Ancak yaşam alanlarının azalması ve avcılık nedeniyle şempanzelerin soyu tükeniyor. 1994 yılında Jane Goodall Enstitüsü TACARE adlı bir program başlattı. Bu program ruhsatsız avlanmaya alternatif yollar bulmayı amaçlıyor. Bunlar arasında köylülere kendi işlerini kurmaları için kredi sağlamak ve kızlara burs vermek de var.

Goodall aynı zamanda Roots and Shoots adlı bir eğitim programı da başlattı. Bu program gençlerin yaşadıkları yerlerde doğayı korumak amacıyla faaliyetlerde bulunmasını öngörüyor. Goodall, her grubun dünyayı daha iyi bir yer haline getirmek için üç proje seçtiğini anlatıyor. Bunlardan biri insanlara yardım etmek, diğeri hayvanlara yardım etmek ve sonuncusu da çevreyi korumak.

Jane Goodall 75 yaşında çocukluk rüyasının nihayet tamamlandığını söylüyor. Çalışmaları maymunbilimcilikte reform yarattı, kalkınma ve koruma programları 600 bin kişinin yaşamını iyileştirdi. Goodall yılın 300 günü seyahat ediyor, mesajını yaymaya çalışıyor. Bu mesaj, yaşı ne olursa olsun herkesin dünyayı daha iyi bir yer haline getirecek güçte olduğu.

XS
SM
MD
LG