Erişilebilirlik

Akıl Sağlığı Bozuk Kişiler Suçsuz Sayılır mı?


Amerika’da mahkemeler akli dengesi bozuk kişileri işledikleri suçlardan sorumlu tutmuyor. Ancak bunun için, psikyatristler tarafından “akli dengesi bozuktur” raporunun verilmesi gerekiyor. Örneğin Teksas’taki Fort Hood Askeri Üssü’nde 13 askeri öldürmekle suçlanan Binbaşı Nidal Hasan’ın avukatı, müvekkilinin akli dengesinin bozuk olduğunu savunuyor ve dava başlamadan önce psikiyatrik değerlendirmeden geçirilmesini istiyor. Emekli bir albay olan avukat John Galligan, Hasan’ın yaptıklarından sorumlu tutulmaması gerektiği görüşünde.

Fort Hood’da ölen 13 kişiden biri olan Binbaşı Libarado Caravero, Arlington’daki Ulusal Mezarlığa askeri nişanlarıyla birlikte gömüldü. Aldığı kurşun yaraları yavaş yavaş iyileşen Binbaşı Nidal Hasan ise hala hastanede. Hastanede yapılan duruşmada Hasan’ın hapishaneye gönderilinceye kadar hastane odasında tutulması kararlaştırıldı. Psikiyatrist Hasan, 12 ordu mensubu ve bir sivilin ölümünden sorumlu tutuluyor. Hasan’ın avukatı John Galligan, müvekkilinin akli dengesinin yerinde olmaması halinde affedilebileceğini savunuyor. Galligan, “Mahkemede akli denge konusu temel unsurlardan biri olacak,” diyor. Hasan’ın eski görev arkadaşları, gazetecilere, Binbaşı Hasan’ın akli dengesinin yerinde olmayabileceğini söyledi. Psikolog ve avukat olan Şiddet Araştırmaları Merkezi Başkanı Alan Lipman, “Akli dengenizin yerinde olmaması deli olduğunuz anlamına gelmez,” diyor.

Eski donanma psikiyatristlerinden Eric Anderson, akli denge sorununun cinayet suçunu ortadan kaldırmayacağını söylüyor. Uzmana göre psikiyatride insanlar yaptıklarından sorumlu tutulur. Majör depresyonda da olsalar, bi-polar kişilik bozukluğu da yaşasalar yine de yaptıklarından sorumlu tutulurlar. Basında yazılanlara göre saldırıya kadar Hasan’ın aklı dengesi yerinde görünüyordu. Askeri savcılar Hasan’ın, hatalı olduğunu bile bile saldırıya giriştiğini savunacak. Saldırıdan iki gün önce Hasan’ın bir poligonda atış talimi yaptığı belirtiliyor. Görgü tanıklarından Christopher Wollen, “Sanki silahı eline yeni almış gibiydi. Birşeyler biliyordu ama uzun zamandır kullanmadığı belliydi,” diyor. Yaptıklarından sorumlu tutulamayacağını kanıtlamak isteyen avukatı saldırı sırasında Hasan’ın akli dengesinin yerinde olmadığını ispatlamayı ve mahkeme önüne çıkmasını engellemeyi planlıyor. Hasan subay olduğu için askeri mahkemede yargılanacak. Davada bir askeri yargıç ve 5 askeri jüri üyesinin bulunması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG