Erişilebilirlik

Dünyada Aç Çocukları Kurtarma Çabaları


Başkan Barack Obama dünyada açlık çeken çocuklara yardım eli uzatma sözü verdi ve bu sorunu 2015 yılına kadar ortadan kaldıracağını söyledi. Açlıkla mücadele örgütlerinin araştırmasına göre, Amerika’da her dört çocuktan biri açlık çekiyor.

Washington’daki Kids Café’nin öğrencileri kentin en genç aşçıları. Çünkü burası alışıldık bir aşçılık okulu değil. Sade Gray ve kardeşi Dearjhe, Kids Café’nin öğrencilerinden. 6 haftalık yemek pişirme kursu, tek başına dört çocuk yetiştiren anneleri için de önemli. Anne Wanda, “Dört çocuğu geçindirmek, kira ödemek, sağlık faturalarını, yiyecek ve giyecek masraflarını tek başına karşılamak çok zor,” diye konuşuyor.

Wanda Flibbonds bu öğrencilerin düşük gelirli ailelerden geldiğini ve her gün açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduklarını söylüyor. Kids Café öğrencilere okul sonrası yemek veriyor ve hem kendileri hem de aileleri için sağlıklı yemek hazırlamayı öğretiyor. Café malzemeleri gıda bankasından alıyor. Etten süte kadar herşey bağış yoluyla toplanıyor. Gıda bankasında beslenme uzmanı olan Jodi Balis’e göre gıda en çok ihmal edilen şey oluyor çünkü önce ev kirası ve sağlık masraflarını ödemek gerekiyor. Balis, “Düşük gelirli mahallelerde taze sebze ve sağlıklı gıdalar daha az bulunuyor. Birçok kişi alışverişlerini mini marketlerden yapıyor,” diyor.

Sade Gray’inki gibi yoksul semtlerde büyük marketler az. Ulusal Açlıkla Mücadele Örgütü’ne göre, Amerika’da her dört çocuktan biri sağlıklı gıda bulamıyor. Beslenme uzmanları doğru beslenmeyen çocukların konsantre olmakta zorluk çektiğini, okulda ve sosyal hayatta geri kaldıklarını söylüyor. Gıda bankasındaki gönüllüler mümkün olduğunca çok çocuğa yardım etmeye çalışıyor. Ancak rapora göre ekonomik durgunluk işleri daha da zora soktu. 2007-2008 yıllarında açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan çocukların oranı yüzde 34 arttı. Bu çocukların aileleri hergün yemek hazırlama imkanına sahip değildi.

Açlıkla Mücadele Örgütleri Kongre üyelerinden açlığa son vermelerini istedi. Örgütler hükümete ekonomiyi düzeltmesi ve iş imkanı yaratması çağrısı yaptı. Okullarda bedava yiyecek verilmesinin de yaygınlaştırılmasını isteyen örgüt yetkilileri, bu programın haftasonları ve yaz aylarına da yayılmasını istiyor. Bread for the World Örgütü’nden David Backman’a göre Başkan Obama’nın açlıkla mücadelede daha aktif davranmasını gerekiyor. Backman, “Başkan tüm ülkeyi harekete geçirmezse çocukları 2015 yılına kadar açlıktan kurtarmamız mümkün değil,” diye konuşuyor.

XS
SM
MD
LG