Erişilebilirlik

Papandreu Türkiye'yle İlişkilerde İlerleme İstiyor


Son dönemde özellikle yaşadığı ciddi ekonomik sorunlarla gündemde olan Yunanistan’ın Başbakanı Yorgo Papandreu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde konuştu. Konuşan Yunan Başbakanı olunca Türkiye’ye değinmek de kaçınılmaz oldu. Papandreu’nun Türk-Yunan ilişkileri açısından oldukça pozitif ifadeler kullanması dikkat çekerken verilen en olumsuz sinyaller Kıbrıs ve azınlıklar konusunda geldi.

Kıbrıs’ın Türk işgali altında bulunduğunu ifade eden ve bunun kabul edilemez olduğunun altını çizen Papandreu, konuşmasının anti-Türk unsurlar içerdiği yönündeki eleştirileri ise kabul etmedi. Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini desteklediğini hatırlatan Papandreu, Türkiye ya da Türk halkıyla ilgili bir sorunu olmadığının, konuşmasının da Türkiye karşıtı olmadığının altını çizdi. Papandreu, Türkiye’yle, uluslararası hukuk ve ortak vizyon üzerine kurulu daha iyi ilişkiler kurulmasını istediğini ifade etti.

Yunanistan Başbakanı, iki ülke ilişkilerinde halk diplomasisinin çok büyük öneme sahip olduğunu belirtti. Papandreu, özellikle Türkiye ve Yunanistan’daki depremler sonrası devreye giren halk diplomasisinin iki halk arasındaki bir çok tabuyu, dogmayı ve hurafeyi yıktığını söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a, sorunları ele almak amacıyla bir mektup gönderdiğini hatırlatan Papandreu, gelecek ve ilişkilerin ileriye taşınması konusunda umut dozu yüksek mesajlar verdi. Yunanistan Başbakanı, iki ülke ilişkileri konusunda ilerlemenin zamanının geldiğini söyledi.

Papandreu, konuşması sırasında Batı Trakya’daki Türk azınlığın durumuna da değindi.

Papandreu, ülkesindeki Müslüman azınlığın üyelerinin Yunan vatandaşı olduğunu ve diğer vatandaşlarla eşit haklara sahip olduklarını dile getirdi. Bu azınlığın sorunlarının aşılması için geçmişte bazı adımlar atıldığı ve bunun devam edeceği de Yunanistan Başbakanı’nın altını çizdiği unsurlar arasında yer aldı. Papandreu, bu politika ve geleneği sürdürmek için elinden geleni yapacağını söyledi.

Papandreu, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’yla da bir araya geldi. Çavuşoğlu, Yunanistan’dan Kıbrıs’ta süren çözüm görüşmelerine destek olmasını talep etti.

XS
SM
MD
LG