Erişilebilirlik

Brooklyn’de Haiti Toplumu Tek Yürek Oldu


New York’un Brooklyn kesimindeki Küçük Haiti semtinde 100 bin Haitili yaşıyor. Bu bölgede ayrıca birkaç Haiti radyosu yayın yapıyor. Deprem haberi geldiğinde çok sayıda Haitili, Radio Soleil D’Haiti’nin önünde toplandı.

Brooklyn’deki Küçük Haiti’nin sokakları, yakınlarına ulaşmak için sabahlayan Haitililer’in evlerine dönmesiyle sessizleşti. Küçük Haiti semtinden yayın yapan Radyo Soleil D’Haiti, haberi aldıktan sonra sokağa fırlayanların buluşma noktası oldu. Don Rochet depremden 24 saat sonra hala 80 yaşındaki babasına ulaşmaya çalışıyor. Ancak genç adam “Hangi numarayı çevirirseniz çevirin ‘mesaj kutusu dolu’ sözlerini duyuyorsunuz. Siz telefon etmeye çalışırken herşey olup bitiyor,”diyor. Radyodaysa Haitililer Port-au-Prince’ten gelecek haberleri bekliyor.

Radio Soleil D’Haiti, New York’taki Haiti diasporasından gelen telefonların arasında Port-au-Prince’ten de canlı yayın yapıyor. Radyonun müdürü Ricot Dupuys haberlerin kötü olduğunu söylüyor. Haiti’nin kurtuluşu, büyük ölçüde uluslararası toplumdan gelecek yardıma dayanıyor. New York’taysa Haitililer yoksul ve darmadağın olmuş ülkeleri için yardım topluyor. Herkesi yardıma çağıran Ricot Dupuys şöyle konuşuyor: “Desteğe ve yardıma çok ihtiyacımız var. Genellikle yardım çığlıkları karşısında pasif davranırız. Ancak şimdi bizi dinleyen herkese sesleniyorum, lütfen yardıma koşun.”

XS
SM
MD
LG