Erişilebilirlik

26 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Washington Post bütçe açığını azaltmak amacıyla partiler üstü bir komisyon kurulması önerisini destekliyor. Ancak gazete, böyle bir komisyonun işlevsiz olabileceği uyarısında da bulunuyor:

"Bütçe açığı trilyon doları buldu ve eğer çözülmezse, ekonomiyi felce uğratacak. Bu borç dağının oluşmasında her iki partinin de sorumluluğu var. Dolayısıyla bu sorunun çözümünde, harcamaları kısıp gelirleri artıracak yolların bulunması görevi de her iki partiye birden düşüyor. Kongre, şu ana kadar sadece harcamaları artırıp, gelirleri düşürecek işlere imza attı. Gelinen noktada ise, başkan Obama da dahil olmak üzere artık birçok kişi, bütçe açığını azaltacak yöntemleri bulup, bir paket halinde Kongre’ye sunacak olan bir komisyon kurulması fikrini benimsedi. Biz de, böyle bir komisyon kurulmadan Kongre’nin ve yönetimin sorumluluk içinde davranacağından emin olmadığımız için ortak bir komisyon kurulmasını destekliyoruz."

Christian Science Monitor bütçe açıklarını azaltacak ortak bir komisyon kurulması önerisinin Salı günü Senato’da oylanacağını hatırlatıyor. Ancak gazete önerinin reddedilmesinin beklendiğini yazıyor:

"Bazı Cumhuriyetçi partili senatörler, kurulacak komisyonun sadece giderleri azaltma konusuyla ilgilenmesini, vergi artırımı gibi konuları ele almamasını istiyor. Bazı Demokrat senatörler ise sağlık ve sosyal güvenlik harcamalarında kesintiye gidilmesinden korkuyorlar. Ancak bu arada bütçe açığı, kamuoyunun gündeminde üst sıralara tırmanıyor. Yapılan bir kamuoyu yoklamasına göre, bütçe açığı, sağlık reformunun önüne geçerek, istihdam ve ulusal güvenliğin ardından üçüncü öncelikli konu haline gelmiş durumda. Böyle giderse, 30 yıl sonra devlet topladığı gelirin iki katını harcamaya başlayacak. Sorun öylesine büyük ki, çözüm için hem Demokratların hem de Cumhuriyetçilerin klasik siyasi yaklaşımlarını bir kenara bırakması gerekiyor."

New York Times Massachusetts’te Cumhuriyetçilerin zaferiyle sonuçlanan senatörlük seçiminin ardından sağlık reformunun riske girdiğini belirtiyor. Gazete, Demokratlardan bu konuda ısrarcı ve cesur davranmalarını istiyor:

"Eğer Demokratlar hedefe bu kadar yakınken vazgeçerlerse kapsamlı bir sağlık reformunun yeniden gündeme gelmesi yıllar alacaktır. Bu arada halen 46 milyon olan sigortasız insanların sayısı artacak, sağlık harcamaları çığ gibi büyüyecektir. Yapılacak en doğru iş, Temsilciler Meclisi’nin Senato’da kabul edilen reform tasarısını aynen onaylaması ve imzalanması için başkan Obama’ya göndermesidir. Böylece Kongre ve yönetim hızla istihdam yaratıcı projelere yönelebilir. Başkan Obama, Amerikan halkına reformun kendi sağlıkları ve ülke geleceği için taşıdığı önemi anlatmalıdır. Kongre’ye başladığı işi bitirmesi için baskı yapmalıdır."

Los Angeles Times Massachusetts’teki seçim yenilgisinin ardından Obama’nın orta sınıfa yönelik yeni önerileri gündeme getirdiğini kaydediyor. ancak gazete, bu önerilerin popülist bir yaklaşımdan kaynaklandığını savunuyor:

"Amerikan halkının ortalama geliri son on yılda enflasyonun altında ezildiği için orta sınıflar ciddi bir sıkıntıya düştü. Yönetimin gündeme getirdiği bazı öneriler de uzun vadede, yol açacağı maliyetin çok üstünde kazançlar sağlayabilir. Ancak bütün bunlara rağmen, Obama yanlış sorunları çözmeye çalışıyor. Kamuoyu, işsizlikten, bütçe açıklarından ve ekonominin gidişatından kaygı duyuyor. Eğer yönetim yeni vergi muafiyetlerini gündeme getirecekse, bu muafiyetlerin amacı seçmenlerin belirli bir kısmının yaşamını kolaylaştırmak değil, istihdam yaratmak ve ekonomik büyümeyi sağlamak olmalıdır."

XS
SM
MD
LG