Erişilebilirlik

New Yorklular Doğalgaz Kazılarına Karşı


New Yorklu siyasetçi ve çevreciler kentin su havzasının derinlerindeki doğalgaz kaynaklarına erişmek için sondaj çalışmalarına başlanmasını önlemeye çalışıyor. Bunun nedeni doğalgazı çıkarmak için kullanılması planlanan yatay hidrolik sondaj adlı yöntemin, kentin temiz içme suyunu ve kırsal alanları kirletme ihtimali. Sondaj çalışmasına başlanmasını savunanlarsa bu iddiaların asılsız olduğunda ısrarlı. Doğalgazın New York ve Pennsylvania eyaletlerindeki kırsal alanları değiştireceğine inananlarla sondajın bir çevre faciası olacağını düşünenler arasındaki tartışma giderek kızışıyor. Amerika’nın Sesi New York’ta yapılan ve her iki tarafın da görüşlerini dile getirdiği toplantıyı izledi.

New York’un beş idari bölgesinden biri olan Manhattan'ın ilçe başkanı Scott Stringer, çok sayıda yetkili ve çevreciyle birlikte, New York eyaletinin yatay hidrolik sondajla doğalgaz çıkarılmasına izin verilmesine karşı çıkıyor. Bu yöntemle sondaj yapılarak gazın bulunduğu kayalık katmanın delinmesi için milyonlarca galon su, kum ve kimyasal madde gerekiyor. Başkan Stringer şöyle konuşuyor: “Su havzasında konut inşa edilmesine bile izin vermiyoruz. Şimdi burada sondaj yapılmasına nasıl izin verilebilir?”

New York eyaletinin güneyindeki Catskill Dağları, New York kentine, çok temiz olduğu için filtreden bile geçirilmeyen içme suyu sağlıyor. Hem kentin su havzası, hem de Delaware eyaleti ırmak havzasının altında çok büyük doğalgaz yatakları var. Bu bölgelerdeki binlerce arsa sahibi, sondaja izin veren anlaşmalar imzaladı. Arsa sahibi David Jones, doğalgazın diğer fosil yakıtlardan daha temiz olduğunu söylüyor. Jones, “Doğalgaz temiz bir enerji kaynağı. Mutlaka değerlendirilmeli. Buna ihtiyacımız var,” diye konuşuyor.

New York eyaletinde doğalgaz çıkarmaya aday en büyük firma olan Chesapeake Energy’nin Başkan Yardımcısı Scott Rotruck da sondajı destekliyor. Rotruck’a göre her su havzasında son derece güvenli sondaj çalışmaları yürütülebilir. Bunun olabilirliği ülkenin ekolojik açıdan hassas bölgelerinde defalarca kanıtlandı. Rotruck, kamuoyunun tepkisi üzerine şirketinin New York kenti su havzasında doğalgaz için sondaj yapmayacağını doğruladı. Ancak başka şirketler, aynı sözü vermiyor. New York Eyaleti Petrol Konseyi’nden Cathy Kenney, su havzasında yasağa gerek olmadığını söylüyor ve daha önce sondaj yapılan bölgelerde yaşayanların suyunun kirlendiği ve belgeselci Josh Fox’un söylediği gibi kibrit çakınca yandığı iddialarını reddediyor. Kenney, “Bazı tesadüfler olabilir. Eyalet yetkilileri şu anda bazı iddiaları soruşturuyor. Ancak şimdiye kadar yatay hidrolik sondajın çevreye zarar verdiğini gösteren bir kanıt yok,” diye konuşuyor.

Ancak Pennsylvania eyaleti, Cabot Petrol ve Doğalgaz Şirketi’ni 13 milyon kişinin içme suyunu kirlettiği ve doğaya zehirli atık saldığı gerekçesiyle para cezasına çarptırdı. Batı eyaletlerinde de benzer sorunlar yaşandı. New York eyaletinde kaya katmanının yüksek seviyede radyoaktif olması nedeniyle, sondajın, güvenlik sınırının binlerce kat üzerindeki radyoaktif atığı doğaya salması sözkonusu. Doktor Vincent Pedre, insan sağlığını korumak için sondajın tamamen yasaklanmasından yana. Pedre, “Radyoaktif maddeler New York eyaletinde su kaynaklarımızı kirletir. Doğalgaz arama çalışmalarının tüm eyalette yasaklanması gerekiyor,” diyor.

Alex Matthiessen ise yatay hidrolik sondajın çok büyük miktarlarda su gerektirdiğini, bunun, yeraltı su kaynakları ve göllerde suyun azalması anlamına geleceğini söylüyor. Matthiessen, “Sondaj çalışmasını yürütecek yeterli miktarda suyumuz olduğunu ve bu yöntemin, New York eyaletindeki bazı kent ve kasabaları susuz bırakmayacağını düşünmek çok saçma,” diye konuşuyor. Matthiessen, New York kenti su havzası sınırları içinde doğalgaz arama çalışmalarının yasaklanmasını destekliyor. New York’ta sondajları denetleyecek müfettiş sayısı sadece 17. Eyalette yatay hidrolik sondaja izin verilmesi durumunda bu müfettişlerin 40 binden fazla yeni kuyuyu denetlemesi gerekecek.

XS
SM
MD
LG