Erişilebilirlik

Oğan: 'Türkiye Londra Konferansı'nda Model Olarak Ele Alınmalı'


Türkiye- Afganistan ve Pakistan Cumhurbaşkanları İstanbul’da toplandı. Üç ülke arasındaki işbirliğinin geliştirilmesini amaçlayan ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün başkanlığında yapılan toplantıya Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Pakistan Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari katıldı.

“Asya'nın kalbinde Dostluk ve İşbirliği Zirvesi” Türkiye- Afganistan ve Pakistan arasındaki dördüncü üçlü mekanizma toplantısıydı. “Bu üçlü zirvenin en önemli yanı neydi? ”TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan cevapladı.

İstanbul’daki zirve, Perşembe günü Londra düzenlenecek ve bir anlamda Afganistan’daki yol haritasının belirleneceği konferans öncesinde hem Afganistan hem de Pakistan liderlerini bir araya getirmesi bakımında da önemliydi. İstanbul zirvesinin Londra konferansına katkıları neler olabilir?Oğan’a göre Türkiye bu konferansta bir model olarak ele alınmalı.

Londra’da yapılacak toplantıda,Afganistan’da güvenliğin ulusal güçlere devredilmesinde bu yıl başlayacak süreç için bir 'çerçeve anlaşmasına' onay verilecek.Ayrıca silahlarını bırakmaları için Taleban militanlarını ikna etme çabaları, Afganistan'ın militanlarıntopluma kazandırılması için bir birim kurması ve uluslararası camianın buna maddi katkıda bulunması konuları yer alacak.Böyle iddialı bir gündemle başlayacak olan Londra Konferası’nda beklenen sonuçlar çıkar mı?Oğan’a göre bu pek olası değil.

İstanbul’da yapılan Türkiye-Afganistan ve Pakistan üçlü zirvesini TÜRKSAM Başkanı Sinan Oğan radyomuza değerlendirdi. Söyleşiyi sağ üst köşedeki bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

XS
SM
MD
LG