Erişilebilirlik

ABD İnternet'ten Sansürün Kaldırılmasını İstedi


Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, ifade özgürlüğünün İnternet’i de kapsaması gerektiğini söyledi.

Clinton, ifade özgürlüğünün artık sokakta gösteri yapmakla sınırlı kalmadığını, web siteleri, elektronik posta ve bloglara da sıçradığını söyledi.

Yeni ifade kapıları açılmasının sansürcülere yeni fırsatlar verdiğine dikkati çeken Bakan Clinton , sansür ve siber saldırılardan sorumlu hükümet ve bireylere karşı uluslararası yaptırım uygulanmasını istedi.

Clinton, sansür konusunda özellikle Çin, İran, Tunus, Özbekistan, Mısır ve Vietnam’ı eleştirdi.

Amerika Dışişleri Bakanı Clinton’ın konuşmasını yaptığı Washington’daki Newseum adlı basın müzesinde, Berlin Duvarı’nın birkaç bölümü sergileniyor. Clinton, böyle bir yerde konuşma yaparak bazı devletlerin İnternet’i “sanal duvarlarla” örme ve kendi halklarının İnternet erişimini belirli sayıda siteyle kısıtlama çalışmalarına karşı uyarıda bulundu

“İnternet’te yapılan aramalardan kelimeleri, isimleri ve terimleri sildiler. Şiddetten uzak siyasi açıklamalar yapan vatandaşlarının özel hayatlarını ihlal ettiler,” diyen Hillary Clinton, bu uygulamaların İnsan Hakları Evrensel Bildirisi’ne aykırı olduğunu söyledi. Bu bildirinin herkese her türlü bilgiye erişme ve fikirlerini sınır gözetmeksizin her şekilde yayma hakkı tanıdığını hatırlatan Clinton, şimdi bu ülkelerin uyguladıkları kısıtlamalarla, bir “Bilgi Perdesi” oluşturmaya çalıştığını savundu. Bakan “Bilgi Perdesi” ifadesiyle eski Komünist ülkeler için kullanılan “Demir Perde” deyimini hatırlattı.

Dışişleri Bakanı Clinton’ın yaptığı açıklama, Amerikan İnternet şirketi Google’ın son dönemde Çin’le yaşadığı sorunları izliyor. Pekin hükümeti, Google’ın Çin’deki versiyonunu kısıtlamakla kalmamış, bu arama motorunun sağladığı elektronik posta hesaplarına sahip insan hakları eylemcilerinin mesajlarını izlemeye almıştı.

Çin, ülkede faaliyet gösteren internet şirketlerinin kendi yasalarına uyması gerektiğini vurgulamakla birlikte, Google ya da başka internet sitelerine sanal saldırı düzenlediği iddialarını yalanlıyor.

Dışişleri Bakanı Clinton, İnternet’te bilgi akışını sınırlayan ülkeler arasında Çin’in dışında Tunus, Özbekistan, Mısır, Kuzey Kore ve Vietnam’ı saydı. Clinton, Google’ın Çin’deki faaliyetlerini durdurma kararı almasına yol açan sanal saldırılarla ilgili olarak, Pekin hükümetinden ayrıntılı soruşturma yürütmesini istedi.

“İnternet Çin’deki önemli ilerlemenin kaynağı oldu. Çok sayıda Çinli İnternet’e giriyor,” diyen Amerika Dışişleri Bakanı, “Bilgiye serbest erişimi kısıtlayan ve İnternet kullanıcılarının temel haklarını çiğneyen ülkeler, 21’inci yüzyıldaki ilerlemeye karşı kendi duvarlarını örüyorlar,” şeklinde konuştu. Bakan Clinton, Çin’le bu görüş ayrılıklarını samimi ve ısrarlı bir şekilde görüşmeyi planladıklarını belirtti.

Geçmişte hükümetlerin muhalefeti ezmek için izinsiz basılan yazılara “yasak yayın” muamelesi yaptığını hatırlatan Clinton, şimdi de aynı hükümetlerin bağımsız düşüncelerini ifade etmeye çalışan kişilerin İnternet’i kullanmasını önlediğini vurguladı.

Geçen yıl İran’daki gösterilerde bir genç kızın öldürülmesinin cep telefonuyla çekilen görüntülerine dikkati çeken Clinton, bu görüntülerin Tahran hükümetinin zulmünü dijital ortamda kanıtladığını söyledi.

“Ülkeleri dışında yaşayan İranlılar, liderlerini eleştiren mesajları İnternet’te yayınladıklarında, yaptıklarının acısının bu kişilerin ailelerinden çıkarıldığı yolunda haberler aldık,” diye konuşan Clinton, Tahran hükümetinin bunca baskısına rağmen cesur İranlıların ülkelerinde olup bitenleri kendi vatandaşları ve dünyaya anlatmaya devam ettiğini belirtti.

İnsan haklarını savunan İranlıların tüm dünyaya ilham verdiğini kaydeden Hillary Clinton, bu insanların cesaretinin teknolojiye yeni tanımlama getirdiğini, teknolojinin doğruları ve adaletsizlikleri yaymak için kullanıldığını savundu.

Dışişleri Bakanı Clinton ayrıca Obama yönetiminin tüm Amerikan İnternet şirketlerinden dış ülkelerdeki sansürleme çabalarına karşı “ilkeli duruş” sergilemelerini istediğini ve bundan dolayı, kurumlararası faaliyet gösterecek bir Küresel İnternet Özgürlüğü Görev Gücü oluşturulacağını söyledi.

XS
SM
MD
LG