Erişilebilirlik

Bill Clinton Haiti'de


Birleşmiş Milletler’in Haiti Özel Temsilcisi eski başkan Bill Clinton depremin yıktığı başkent Port au Prince’i ziyaret ediyor. Sağ kalan on binlerce kişi yiyecek, su ve diğer temel ihtiyaç malzemesi için beklerken, yardım çalışmalarının da hızlandığı bildiriliyor. Kızı Chelsea ile birlikte Haiti’ye giden Clinton, afet yardım çalışmalarını değerlendirecek ve Devlet Başkanı Rene Preval’le görüşecek. Eski başkanın adına kurulmuş bulunan fon, Bill Clinton’un acil yardım malzemesi dağıtacağını açıkladı.

Dünya liderleri başkentin onarımı için büyük çapta yardım vaad ediyor. Yedi büyüklüğündeki deprem başkent ve çevresinde ağır tahribata yol açtı, on binlerce kişinin ölümüne, yaralanmasına ve evsiz kalmasına yol açtı.

Arama-kurtarma çalışmalarında ilerleme sağlanırken, yardımın depremzedelere ulaşmasındaki gecikme, gerginliğe ve yağmacılığa yol açtı. BM Dünya Gıda Örgütü, sadece başkent ve çevresinde dün 95 bin kişiye yiyecek dağıtıldığını ancak miktarın yeterli olmadığını duyurdu.

Depremden sağ kurtulanlar yıkıntılar içinde yaşarken, dükkanların yağmalanması güvenlik kaygılarını artırıyor.

Amerikalı komutan General Ken Keen başkentte şiddetin, depremden önceki düzeyden daha düşük olduğunu belirtti. Başkent havaalanının yönetimini üstlenen Amerika, acil yardım çalışmalarını yürüten ekiplerin güvenliğini sağlamak amacıyla yüzlerce asker görevlendirildi.

Amerika Savunma Bakanı Robert Gates Haiti’deki Amerikalı askerlerin hükümeti ve Birleşmiş Milleteler barış gücü askerlerini koruyacaklarını fakat polis görevi yapmayacaklarını açıkladı. Gates askerlerin gerektiği taktirde kendilerini ve diğer kişileri korumak için kuvvet kullanmaya yetkili olduklarını da kaydetti.

Adayı ziyaret eden BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, Güvenlik Konseyi’nden Haiti’ye en kısa zamanda üç bin beş yüz asker ve polis göndermesini istedi. Birleşmiş Milletler her üç Haitili’den birinin yardıma ihtiyaç duyduğunu belirtiyor.

Bu arada halk Devlet Başkanı Rene Preval’in ortada gözükmemesinden şikâyet ediyor. Depremde Başkanlık sarayı yıkıldığı için toplantılarını yakındaki bir karakolda yapan Preval’in depremden bu yana halkına hitap etmemiş olması eleştiriliyor.

Şu ana kadar on binlerce kişi toplu mezarlara gömüldü. Başkentte yaşayanların bir bölümünün şehri terk ettiği bildiriliyor.

Haitili yetkililer ölü sayısının 200 bini bulabileceğini söylüyor.

XS
SM
MD
LG