Erişilebilirlik

Nexus One Akıllı Telefon Piyasasından Pay Almaya Calışıyor


Internet’in en popüler arama motoru Google, son ürününü geçtiğimiz günlerde kamuoyuna tanıttı. Google’ın piyasaya sürdüğü Nexus One adlı telefon Internet üzerinden de satışa çıktı. Nexus One, en büyük rakibi Apple iPhone ve diğer akıllı telefonlarla birlikte piyasadan pay almaya çalışacak.

Google dünyanın en başarılı arama motoru. Şimdi bu Internet devi, cep telefonu sektörüne girdi. Telefonun tanıtımını yapan Google Ürün Yönetimi Bölümü Başkan Yardımcısı Mario Queiroz Nexus One ile web’de sörf yapılabileceğini söylüyor.

Amerika’da cep telefonu müşterileri çoğunlukla iki yıla varan abonelik sözleşmesi imzalamakla yükümlü. Ancak Google bu telefonu Amerika’da da SİM kartsız satıyor. Ürün bir cep bilgisayarı, 3 boyutlu görsel efektler ve 5 megapiksellik bir kamera da içeriyor. Nexus One’da özel ses tanıma teknolojisi de var. Yani e-postanızı konuşarak yazabilirsiniz.

Telefonun üreticisi merkezi Tayvan’daki HTC firması. Google telefona Android adlı yazılım sağlıyor. Nexus One, Google’ın Android işletim sistemini kullanan ilk cep telefonu. Queiroz şöyle konuşuyor: “Bir yıldan az zaman önce bir cihaz ürettik. Tek bir ülkede tek bir telefon şirketiyle çalışıyorduk. Şimdi 20’den fazla cihazımız var. 48 ülkede, 19 dilde 59 şirketle çalışıyoruz.”

Nexus One’ın en büyük rakibi Apple iPhone. Teknoloji sitesi CNET.com’dan Caroline McCarthy her iki telefon için şunları söylüyor: “Google’ın pazarlama sektöründe Apple kadar uzmanlığı yok. Apple müşterilerini cezbetmeyi iyi biliyor. Ne kadar pahalı olsa da iPhone gibi şirin, parlak ürünlerle müşterileri çekmeyi başarıyor.”

Nexus One’ın dezavantajının yazılım sayısı olduğu söyleniyor. Nexus One üzerinde kullanılabilen 18 bin yazılım var, ama iPhone’da kullanılabilen yazılım sayısı yüz bin. Bu boşluğun zamanla kapanabileceğini söyleyen McCarthy şöyle devam ediyor: “Android’in yazılımları Apple’dan daha yaygın olabilir. Apple için yazılım oluşturmak daha kapalı bir süreç.”

Nexus One Amerika, İngiltere, Singapur ve Hong Kong’da Internet üzerinden de satılıyor. Google, Online satış piyasasını genişletmeyi hedefliyor. İlk kez bir arama motoru tarafından tüketicilere hitap eden bir ürün olarak satılan Nexus One’ın Amerika’daki satış fiyatı ise 529 Dolar. Amerikalıların henüz alışık olmadığı şekilde çalışan Nexus One ne kadar satacak bilinmiyor. Tüketiciler iki yıllık sözleşmeye bağlı kalmak yerine telefona bu ücreti vermeye razı olacak mı, bunu zaman gösterecek.

XS
SM
MD
LG