Erişilebilirlik

Amerika Martin Luther King'i Törenlerle Andı


Amerika’da medeni haklar hareketinin lideri Martin Luther King bugün çeşitli törenlerle anıldı.

Hareketin öncülüğünü yapan King, 1968 yılında, Memphis kentinde, suikast sonucu ölmüştü.

Başkan Barack Obama, Washington’da siyahlara ait tarihi bir kilisede yaptığı konuşmada King’den övgüyle söz etti.

Konuşmasında ırk ayrımına da değinen başkan, ülkenin ilk siyah başkanı olmasına rağmen Amerika’nın ırkçılığı aşamadığını söyledi.

King’in, siyahlara beyazlarla eşit haklar tanınması için başlattığı girişim, 1955 yılında, Montgomery kentinde belediye otobüslerinde ırk ayrımcılığına son verilmesi çabasıyla başladı. O zamanlar siyahlar otobüslerin sadece arkasına oturabiliyordu.

Ulusal bir harekete dönüşen girişim, 8 yıl sonra, 1963 yılının Ağustos ayında, Washington’da 250 bin kişinin katıldığı yürüyüşle doruğuna çıktı.

Medeni Haklar Yasası, King’in Nobel Barış Ödülü’nü kazandığı 1964 yılında, Başkan Lyndon Johnson’un imzasıyla yürürlüğe girmişti.

Bugün Amerika’da Martin Luther King Günü ve Resmi Tatil

Martin Luther King, “Bugün Amerikan halkına ve bütün ülkelerin halklarına sesleniyorum. Harekete geçtik. Irkçılık dalgası artık bizi durduramaz,” dediği ünlü konuşmasıyla Amerika’da büyük bir medeni haklar hareketi başlatmıştı.

Martin Luther King’in medeni haklar alanında liderliği, 1955 yılında, Alabama eyaletinin Montgomery kentinde belediye otobüslerinde ırk ayrımcılığına son verilmesi girişimiyle başladı.

King, o yıllarda, “Montgomery’de yaşayan siyahlar olarak son yıllarda otobüslerde karşı karşıya kaldığımız ayrımcılık ve adaletsizliğe karşı barışçı eylemler düzenlemeye devam edeceğiz,” demişti.

1963 yılının Ağustos ayında King’in eşit haklar çağrısı, ulusal bir harekete dönüştü. O ay, Washington’daki yürüyüşe 250 bin kişi katıldı. King’in başını çektiği grup, ırk ayrımcılığına son verecek yasanın geçirilmesi için baskı yapıyordu. Medeni haklar eski liderlerinden Roger Wilkins, yürüyüşçülerin Lincoln Anıtı’nın önünde toplandığı güne tanık olmuş.

Wilkins, şöyle anlatıyor: “Yazdı, hava sıcaktı ama herkes kendisini yenilenmiş, tazelenmiş hissediyordu. Tüm ülkenin bir araya gelmiş olması, güzel bir hava yaratmıştı. O gün hayatımda ilk kez Amerikalı olmanın sorumluluğunu hissetmiştim.”

Martin Luther King, ünlü konuşmasında slogan haline gelen şu sözleri söylemişti: “Bir hayalim var. Dört çocuğumun da bir gün derilerinin rengine göre değil, karakterlerinin yapısına göre değerlendirileceği günü hayal ediyorum.”

Medeni haklar hareketi, şiddetsiz protesto eylemleri ve King’in etkileyici konuşmalarıyla hız kazandı ve tüm ülkenin eşitlik konusuna odaklanmasını sağladı.

King’in Nobel Barış Ödülü’nü kazandığı 1964 yılında Başkan Lyndon Johnson, Medeni Haklar Yasası’nı imzaladı. Bir sonraki yıl da Oy Kullanma Hakkı Yasası yürürlüğe girdi. Böylece kamusal alanda ırk ayrımcılığı politikası yasaklandı ve siyahlara oy kullanma hakkı tanındı.

Martin Luther King, “Amerika’nın büyüklüğü, haklarınız için protesto gösterisi yapma hakkınız olmasından kaynaklanır,” diyordu.

Martin Luther King, son kampanyasını Tennessee eyaletinin Memphis kentinde, 1968’in Mart ve Nisan aylarında yaptı. King, grev yapan temizlik işçilerinin protesto yürüyüşünde başı çekiyordu. Ancak gençlerin mağazaları yağmalamaya başlamasıyla gösteriye şiddet karıştı. Çok sarsılan King, Memphis’e dönüp barışçı bir gösteri düzenleme sözü verdi. 4 Nisan 1968’deyse Lorraine Moteli’nde suikast sonucu öldürüldü.

Ölümünden 40 yıl sonra King’in, Amerika ve medeni haklar hareketiyle ilgili birçok hayali gerçekleşti. Bu hayallerin en büyüğü olan siyah bir başkana kavuşma hayali de Barack Obama’nın Amerika’nın ilk siyah başkanı seçilmesiyle gerçekleşti.

XS
SM
MD
LG