Erişilebilirlik

18 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Wall Street Journal Türkiye ile İsrail arasında yaşanan krizin ardından tarafların ilişkileri düzeltmeye çalıştığını yazıyor. Haberde İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak'ın Ankara ziyareti şu sözlerle yorumlanıyor:

"İsrail ve Türkiye orduları, Türkiye'nin Ortadoğu'da kendisini yeniden konumlandırmasından sonra ciddi biçimde zarar gören ittifakı yeniden canlandırmaya çalışıyor. Uzmanlar, ilişkileri düzeltme çabasının iki tarafın ordusundan gelmesinin şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. 1990'ların ortasında kurulan Türkiye-İsrail ittifakı sayesinde Türkiye gelişmiş askeri donanımdan ve İsrail'in istihbarat kapasitesinden faydalanma imkânı buldu. Taraflar, 90'lı yıllarda 20'yi aşkın askeri anlaşma imzaladı. Ancak son dönemde bu işbirliği önemini kaybetmeye başladı. Uzmanlar Türkiye'nin İsrail'le düşman haline gelmesinin Amerika ile ilişkilerine zarar vereceğini ve Amerikan Kongresi'ndeki İsrail lobisinin desteğini kaybetmesine yol açacağını belirtiyor. Bu nedenle ilişkilerin azalarak da olsa süreceğini vurguluyor."

New York Times Dubai'nin geçen ay yaşadığı krizden kurtulduğunu belirtiyor. Ancak gazete şimdi de Yunanistan ve İrlanda'nın krizle karşı karşıya olduğunu kaydediyor:

"Dünyanın en zengin ülkeleri zora düşen ülkelerin yardımına koşmadıkça, kriz bir başka yerde patlak verecek ve küresel ekonominin düzelmesini engelleyecektir. En hassas durumda olanlar ise Avrupa Birliği üyesi ülkeler… Ancak sıkıntılar sadece Avrupa'yla sınırlı değil. Kredi derecelendirme kuruluşları Meksika'nın kredi notunu da düşürdü. Bütün bu gelişmelerin vahim ve kalıcı sonuçları olabilir. Euro'nun çökmesi dünya çapındaki durgunluğun derinleşmesine ve yaygınlaşmasına neden olabilir. Zengin ve sanayileşmiş ülkelerdeki seçmenlerin zor durumdaki ülkelerin kurtarılması konusunda kaygılı olmasını anlıyoruz. Ama yine de bir kurtarma operasyonu gerekli olabilir. Öncelikle, Almanya gibi Avrupa Birliği'nin güçlü ülkeleri, zor durumdaki komşularının yardımına koşmalıdır. Ancak Amerika ve Çin de katkı vermeye hazır olmalıdır."

Washington Post Martin Luther King günü nedeniyle Amerika'da ırk ayrımcılığının tarihsel gelişimini irdeliyor. Gazete, yaşanan sorunlara rağmen bu konuda büyük mesafeler kat edildiğini vurguluyor:

"Bugün ne kadar çok şey başarıldığını görmek için çok değil, 50 yıl öncesine bakmak yeterli… İlk siyah başkanın görev yaptığı günümüzde, Amerika'nın hala ırkçılıkla ilgili önemli sorunları var. Ancak son elli yılda ülkenin tıpkı Abraham Lincoln gibi büyük bir değişim geçirdiğini de görmek gerekiyor. Lincoln, 1862'de Beyaz Saray'a davet ettiği siyah liderlere "Siz ve biz farklı ırklarız. Dolayısıyla ayrı yaşamamız daha doğru" demişti. Ancak üç yıl sonra İç Savaş'ı kölelik günahı karşısında verilen ilahi bir ceza olarak tanımlamıştı. Tıpkı Lincoln gibi Amerika da büyük bir değişim geçirdi."

Los Angeles Times cinsel saldırı suçu işleyenlerin, cezalarını tamamladıktan sonra da serbest bırakılmamasına olanak tanıyan yasayı eleştiriyor. Gazete, bunun adil ve dürüst bir uygulama olmadığını savunuyor:

"Federal hükümet ve eyalet yönetimleri haklı olarak cinsel saldırı suçu işleyenlere karşı sert bir tavır takındılar. Bazı durumlarda, cezalarını tamamlayan saldırganların izlenmesini ve denetlenmesini belli kurallara bağladılar. Ancak verilen bir cezanın süresinin çeşitli yöntemlerle uzatılması hem tehlikeli hem de dürüst olmayan bir tutumdur. Eğer Anayasa Mahkemesi 2006 tarihli bu yasayla ilgili doğru bir karar alırsa, hem Washington hem de eyaletler anayasal haklar ile kamu güvenliği arasında daha doğru bir denge kurabilir"

XS
SM
MD
LG