Erişilebilirlik

Yoksul Ülkelerde Çocuklar Tehlike Altında


Yoksul Ülkelerde Çocuklar Tehlike Altında
Yoksul Ülkelerde Çocuklar Tehlike Altında
<!-- IMAGE -->

Gelişmekte olan ülkelerin çoğunda milyonlarca çocuk, şiddet, cinsel taciz, hastalık, aşırı yoksulluk, açlık, ihmal ve tehlike dolu yorucu işlerin sıkıntısını çekmeye devam ediyor.Bu durum, Amerikan hükümetinin Kongre’ye sunduğu, gelişmekte olan ülkelerdeki yetimler ve yoksul çocuklara yardım raporunda belirtildi.

23 Aralık’ta sunulan rapor, 2008 mali yılında 113 gelişmekte olan ülkede milyonlarca zor durumdaki çocuk ve ailelerine 5 milyar dolar yardım sağlayan yedi Amerikan hükümet dairesinin çalışmaları belgeleniyor.

Amerika ve uluslararası ortaklarının çabalarına rağmen, sorun ciddi. Küresel ekonomik kriz, daha fazla sayıda çocuğu zayıf duruma düşürüyor ve onlara yardım için gerekli kaynakların varlığını kısıtlıyor. Rapor yoksulluk, kötü yönetim, silahlı çatışma, afet ve hastalıkların çocukları nasıl etkilediği konusunda istatistiklere dayanan uyarıcı bir tablo sunuyor.

428 milyon çocuk aşırı yoksulluk içinde yaşıyor. 150 milyon kız çocuğu cinsel tacizle karşılaşmış bulunuyor. 163 milyon çocuk anne babalarından ya birini ya da ikisine de kaybetmiş. 2 milyon çocuk ruhsal tedavi altında. 218 milyon çocuk işci olarak çeşitli biçimlerde sömürülürken, 1 milyon 800 bini fuhuş ve pornoya zorlanıyor.

Evlerini terk etmiş çocukların çoğu mülteci olarak ya sokaklarda ya da barınaklarda yaşıyor, silahlı gruplarla ilişki kuruyor; sömürü ve insan kaçakçılığı ve çocuk işcilik gibi kötüye kullanılma durumuyla karşılaşıyor ya da AIDS gibi hastalıklara maruz kalıyor. Hepsinin ortak bir noktası var; aşırı yoksulluk. Rapor, yoksulluğun çocuklar açısından yetim kalmaktan daha kalıcı bir olgu olduğunu vurguluyor.

Raporda 2010 ve ötesinde çok zor durumdaki çocuklara yapılacak Amerikan hükümet yardımının öncelikleri sıralanıyor. Bunlar arasında çok yoksul kişilere ailelerini ayakta tutabilmesi ve çocuklarına bakabilmesi için ekonomik destek sağlamak, çocuk yurtlarına desteği arttırmak, çocuklar için özellikle işçilik alanında sosyal koruma sistemini güçlendirmek yeralıyor.

Amerikan hükümetinin Yetimler ve Muhtaç Çocuklar konusundaki Özel Danışmanı Gary Newton’un dediği gibi ”Ortaklar ve daireler arasında işbirliğini sürdürerek bilinen engellerin üzerine daha etkili gidebilir ve çocukların koşullarını - aşırı yoksulluk, muhtaç çocuklara yardım programları, eskimiş ya da var olmayan güvenlik kurumlarını düzeltebiliriz.”

XS
SM
MD
LG