Erişilebilirlik

Okulların Kapatılması Domuz Gribi Salgınını Engelleyebilir mi?


H1N1 grip salgını daha çok ülkede görüldükçe, sağlık uzmanları da hastalığın yayılmasını önlemek için neler yapılabileceğini belirlemeye çalıştı. Hastalığın yayılmasını önlemenin yollarından biri okulları tatil etmek oldu. Ancak bazı araştırmacılar okulların kısa süreli kapatılmasının hastalığın yayılmasını önlemede çok etkili olmadığı görüşünde.

1918 yılındaki grip salgınıyla ilgili verileri inceleyen tarihçiler okulların uzun süreli olarak tatil edildiği kentlerde grip vakalarının azaldığını gördü. Bu bulgu domuz gribi virüsünün yayılmasını önlemek için okulların tatil edilmesi fikrini doğurdu. Ancak RTI International Sağlık Araştırma Merkezi’nden istatistik uzmanı Philip Cooley bu kararın hatalı olabileceği görüşünde.Cooley ve çalışma arkadaşları gribin yayılmasının okulların bir iki hafta tatil edilmesiyle önlenemediğini söylüyor. Salgını önlemek için okulların daha uzun süreli kapatılması gerekiyor.

Cooley, "Okulların tatil edilmesinin gribin yayılmasını engelleyebilmesi için bu sürenin en az 8 hafta olması gerekiyor. 4’üncü haftada az da olsa fark görülebilir. Ancak 8’inci hafta sonunda salgını kontrol altına alabilirsiniz" diyor.

Cooley okulların iki ay tatil edilmesinin zor olduğunun farkında. Böyle bir durum hem eğitimde kayba hem de çalışan anne babaların zor durumda kalmasına yol açar. Ancak bu durum kısa vadeli tatillerin işe yaramadığı gerçeğini değiştirmiyor.

Cooley, "Salgın dönemlerinde okullar tatil ediliyor. Hasta öğrenciler sokağa bırakılıyor. Bu yüzden okullar yeniden açıldığında sağlıklı öğrenciler de hastalanıyor" diyor.

Cooley okulları bir iki hafta tatil etmenin hastalığın daha fazla yayılmasına yol açtığını söylüyor.

Hasta çocukları tespit etmek ve bu çocukların okula gitmesini engellemek de salgının yayılmasını engellemiyor. Cooley H1N1’i hafif bir hastalık olarak niteliyor ve ölüm oranının da az olduğunu belirtiyor. Ancak uzman, daha tehlikeli bir virüs sözkonusu olduğunda okulların daha uzun vadeli tatil edilebileceğini kaydediyor.


XS
SM
MD
LG