Erişilebilirlik

Matematikte Kadın-Erkek Farkı


Kadınların matematik konusunda erkekler kadar iyi olmadıkları düşüncesi yaygın. Hatta bu görüşü destekleyen bilimsel araştırmalar da mevcut. Ancak yeni bir araştırma durumun göründüğünden farklı olduğunu ortaya koydu.

1992 yılında Barbie bebekleri üreten Mattel oyuncak firması konuşabilen Barbie’leri piyasaya sürdüğünde başı çok ağrımıştı. Çünkü küçük kız çocukları bebeğin konuşması için konan ipi çektiğinde Barbie “Matematik dersi çok zor” diyordu. Şirket, itirazlara dayanamayarak sonunda bu cümleyi değiştirmek zorunda kaldı. Ancak kadınların matematikte erkekler kadar iyi olmadığı görüşü hala çok yaygın.

Villanova Üniversitesi araştırmacılarından Nicole Else-Quest, küçükken kendisinin de buna inandığını söylüyor. Else-Quest, bunun belki de hayatının en büyük hatası olduğunu belirtiyor.Şimdi toplumda cinsiyetler arası farklılıkları araştırmak için matematikten yararlanan

Else-Quest, 69 ülkede yaklaşık yarım milyon ergenlik çağındaki öğrenci üzerinde araştırma yaptı. Veriler, çoğu yerde, erkeklerle kızların cebir ve geometride eşit puanlar aldığını gösteriyor. Ancak bazı ülkelerde kızlarla erkeklerin puanları arasındaki büyük farklılıklar dikkati çekiyor. Araştırmacı Else-Quest, kadınların erkeklerle eşit muamele görmediği, siyasi temsil oranlarının düşük olduğu, aynı eğitim fırsatları verilmeyen ve gelirlerinin erkeklerden daha düşük olduğu ülkelerde matematikte cinsiyetler arası farkın daha büyük olduğunu gördüğünü söylüyor. Else-Quest, bunun aksinin olduğu, yani kadınların siyasette aktif olduğu, çok iyi eğitim aldığı ülkelerde matematik konusunda iki cins arasındaki farkın ortadan kalktığını, hatta kızların erkek öğrencilerden daha iyi olduğunu görmüş.

Else-Quest’e göre, kadınların toplumdaki statüsünü belirleyen faktörler arasında hükümetteki kadınların sayısıyla lise ve üniversite eğitimi alanların oranı bulunuyor. Araştırmacı, genç kızların etraflarındaki kadınların statüsüne bakıp kendi değerlerini belirlediklerini söylüyor.

Else-Quest, “Bu durum dönüp dolaşıp kadınların başarısı ve toplumdaki yerlerine bakarak onları değerlendirmemize dayanıyor” diyor. Araştırmacı, kadınların matematikte başarısız olmasının, bunu yapamayacaklarından değil, topluma bakıp ‘niye matematik öğreneyim ki, bu benim ne işime yarayacak’ diye sormalarından kaynaklandığını söylüyor.

Villanova Üniversitesi uzmanı Else-Quest, araştırmasının kadın ve erkeklerin matematiğe eşit ölçüde yatkın oldukları fikrini güçlendirdiğini söylüyor. Ancak toplumun kadınlara sınır koyduğunu belirten araştırmacı, kadınların matematiğe ilgisinin bu yüzden azaldığını savunuyor. Else-Quest’in araştırması Amerikan Psikoloji Derneği dergisinde yayınlandı.

XS
SM
MD
LG