Erişilebilirlik

Obama'dan Haiti'ye Yardım Sözü


Başkan Barack Obama, Haiti’ye yardım için “hızlı, koordineli ve yoğun” çaba gösterileceği sözüverdi.

Amerikan acil yardım ekiplerinin yola çıktığını belirten Obama, Haiti’den gelen haber ve görüntülerin “gerçekten acı verici” olduğunu söyledi.

Başkan Obama, Beyaz Saray’da yaptığı kısa açıklamada Amerikan halkını, yardım çabalarını desteklemek için ellerinden geleni yapmaya çağırdı.

Amerika ile Haiti arasındaki bağların güçlü olduğunu vurgulayan Başkan, depremzedelere yardımda kararlı olduklarını belirtti.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, örgütün yardım çalışmaları için hemen 10 milyon dolarlık ödeme yapacağını bildirirken Avrupa Birliği de 4 milyon 300 bin dolar yardım yapacağını açıkladı.

BM Genel sekreteri Ban ki Moon, başkent Port-au-Prince’in baştan başa yıkıldığını ancak ülkenin diğer bölgelerinin depremden büyük ölçüde etkilenmediğini söyledi. Ban başkentte su ve elektrik gibi temel hizmetlerin tümüyle çöktüğünü belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri, ölü ve yaralı sayısını belirlemeye çalıştıklarını, hastanelerin yaralılarla dolu olduğunu ve büyük yardım çabası gerektiren ciddi bir afetle karşı karşıya olduklarını vurguladı.

BM’in halen Haiti’de 9 bin barışgücü askeri ve polisi, ayrıca bin 900 sivil personeli bulunuyor. Christopher Oteli’ndeki Birleşmiş Milletler karargâhı depremde çöktü ancak örgütün ana lojistik üssü hasar görmedi. Kayıp BM personelinin otel enkazı altında kalmış olmasından korkuluyor.

Ban ki Moon, 15 barışgücü görevlisinin öldüğü haberlerini doğrulamazken çok sayıda BM personelinin kayıp olduğunu söyledi. Bunlar arasında BM misyonunun başkanı Hedi Annabi de bulunuyor.

Barışgücü sorumlusu Alain LeRoy ise, enkaz altında yüzün üstünde BM personeli olduğunu tahmin ettiklerini açıkladı.

LeRoy, şu ana kadar bazıları ölü bazıları canlı sadece 10 kişinin enkaz altında çıkarıldığını söyledi. BM barışgücü personelinin 3 bini başkent Port-au-Prince’de üstlenmiş durumda. Bunlar arama-kurtarma ekiplerine yardımcı oluyor. Yetkililer, havaalanının çalışır durumda olduğunu ve limanla birlikte barışgücü tarafından güvenliğinin sağlandığını bildirdi. Ancak başkanlık sarayı, Parlamento binası, bazı Bakanlıklar ve Montana Oteli dahil birçok önemli binanın çöktüğü ya da ağır hasar gördüğü kesin.

Arama-kurtarma çalışmalarına Amerika, Çin, Guadalup ve Dominik Cumhuriyeti’nden ekipler de katılıyor.


XS
SM
MD
LG