Erişilebilirlik

ABD İran'daki Gelişmelerden Kaygılı


ABD İran'daki Gelişmelerden Kaygılı
ABD İran'daki Gelişmelerden Kaygılı
<!-- IMAGE -->

İran’da hükümet İran halkını acımasızca ezmeye devam ediyor.

27 Aralık’ta kutsal Aşure bayramı sırasında İranlılar ülke çapında hükümet karşıtı gösterilere katıldıkları ve bir kez daha İran güvenlik kuvvetlerinin şiddetli yanıtıyla karşılaştıklarında en az 8 kişi öldü ve yüzlercesi tutuklandı. Hükümetin gösterilere yanıtı, Haziran’daki tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden bu yana en kanlısı oldu. Aşure günü gösterilerini izleyen günlerde İran İçişleri Bakanı, göstericilerin ‘Allah’ın düşmanları’ olarak idam edilme riskini taşıdıklarını açıkladı. Yetkililer, Nobel Barış Ödülü sahibinin ve ana muhalefet liderinin akrabalarını tutukladı. Bir hükümet yanlısı internet sitesi göstericilerin resimlerini yayınlayarak muhbirleri bu kişilerin kimliklerini belirlemede yardımcı olmaya çağırdı ve güvenlik güçleri en az altı İranlı gazeteciyi daha tutukladı.

Dışişleri Bakanı Hillary Clinton düzenlediği basın toplantısında Amerika’nın İran hükümetinin acımasız baskısının artışından derin kaygı duyduğunu söyledi.

Barışçı gösteri yapan İranlıların yanında olduklarını tekrarlayan Clinton, ölen masum kişiler için yas tuttuklarını, tutuklama ve hapsi, giderek arttığı görülen işkence ve kötü muameleyi kınadıklarını açıkladı.

Dışişleri Bakanı Clinton, İran’ın nükleer programı konusunda diplomatik çabaları reddetmeyi devam etmesinden de sözetti. Clinton, Tahran’ın zenginleştirilmiş uranyum stokları ve araştırma reaktörüyle ilgili Uluslararası Atom Enerji Dairesinin önerisine olumlu yanıt vermemesinin ardından Amerika ve diğer ülkelerin İran üzerine baskıyı arttırma konusunu görüşmeye başladıklarını söyledi.

Clinton diyalog kapısını açık tutmak istediklerini ancak beklemeyi sürdüremeyeceklerini açıkça belirttiklerini de vurguladı. “Ortaklarımız ve bizim gibi düşünen ülkelerle baskı ve yaptırımlar konusunu görüşmeye başladık,” diyen Clinton “ İran’ın tutumunu değiştirmesi için bir fırsat çıkacağını, uluslararası toplulukla olumlu biçimde ilişki kuracağını ve kendi vatandaşlarının haklarına saygı duyacağını umuyoruz. Ama biz iki yönlü yaklaşımı sürdürmeye devam edeceğiz,” şeklinde konuştu.

XS
SM
MD
LG