Erişilebilirlik

Google Çin'de Sansüre İzin Vermeyecek


İnternet’in en büyük arama motoru Google, Çin'de sansürden vazgeçmeyi düşündüğünü açıkladı.

Nedeni ise Çin hükümetinin Google’a sanal saldırılarla şirketin elektronik posta sistemini kullanan insan hakları eylemcileri hakkında bilgi edinmeye çalışması.

Google, Çin hükümetinin baskısı nedeniyle, yıllardır, hassas sayılan sitelerle ilgili arama yapılmasına izin vermiyordu. Şirket, Çin pazarına girebilmek için sansürü kabul ettiğinden, zamanında ağır eleştirilere hedef olmuştu.

Amerikan şirketinin kararını değiştirmesinin nedeni, Çinli insan hakları savunucularının elektronik posta adreslerine yönelik sanal saldırılar. Şirket yetkilileri, Çin'den yapılan siber saldırıların insan hakları eylemcileri hakkında istihbarat toplamayı amaçladığı görüşünde.

Google'ın baş hukuk danışmanı David Drummond, Çin'den yapılan çok karmaşık ve teknik sanal saldırıda sadece iki elektronik posta adresinin ele geçirilebildiğini söyledi. Drummond, finans, medya, kimya ve iletişim sektörlerinde 20 büyük şirketin İnternet sitelerine de Çin'den saldırı yapıldığını duyurdu.

Önümüzdeki haftalarda Çin hükümeti ile arama motoru üzerinde sansürsüz çalışmak için görüşmelere başlayacağını duyuran şirket, gerekirse Çin pazarından tümüyle çekilmeyi düşünüyor. Çin Enformasyon Bakanlığı şikâyetin incelendiğini duyurmakla yetinirken Google'ın Asya sözcüsü Jessica Powell, şirketin Pekin'deki mevcut statüsün değişmediğini açıkmadı.

Jessica Powell, sanal saldırıların Çin’den yapıldığının kesin olarak belirlendiğini söyledi ve “buradaki çalışmalarımızı gözden geçirmeye karar verdik çünkü sansürlü aramaya devam etmenin vicdanen kabul edilemeyeceğine karar verdik” dedi.

Google, Çin hükümetinin İnternet’te sansürü giderek artırmasından ve ifade özgürlüğüne yeni kısıtlamalar getirmesinden rahatsız olduğunu da açıkladı.

Google'ın Asya sözcüsü Jessica Powell, şirketin Çin’deki arama motorunda henüz bir değişiklik yapılmadığını ve nihai karar için hükümetle görüşmelerin sonunun bekleneceğini söyledi.

Şirket, Çin hükümetiyle anlama sağlanamazsa bu ülkedeki aram motorunu tümüyle kapatmayı düşünüyor. İnsan Hakları Gözlem örgütünden Sophie Richardson Google’in kararından övgüyle söz etti.

Richardson, Google’in, kâr oranından çok Çinli kullanıcılarını düşünmesinin takdir edilecek bir hareket olduğunu vurguladı ve şirketin, bu hareketiyle, Çin halkına “Sizin yanınızdayız, sizi destekliyoruz” mesajı verdiğini belirtti.

İnsan Hakları Gözlem örgütün uzmanlarından Sophie Richardson Çin’den kaynaklanan sanal saldırıların sadece Çin değil başka ülkelerdeki İnternet sitelerini de hedef almasından çok kaygılandığını söyledi.

Yaklaşık 350 milyon İnternet kullanıcısının bulunduğu Çin’de arama motoru pazarının yüzde 30’una Google sahip. Çinlilerin yüzde 60’ı ise Baudi adlı Çin şirketinin arama motorunu kullanıyor.

Google’in Çin pazarından çekilebileceğini açıklaması hisse senetlerinde yüzde iki oranında değer kaybına yolaçtı. Baidu şirketi hisse senetlerinin değeri ise yüzde 7 oranında arttı.

Ancak Baidu şirketi de bu sabah sanal saldırıya hedef oldu. İran Siber Ordusu adlı bir grup, Çin arama motorunu kısa bir süre kullanılmaz hale getirdi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pekin'den olayla ilgili açıklama istedi. Bayan Clinton, geçen hafta, Amerika’nın en büyük İnternet ve bilgisayar şirketlerinin yöneticileriyle danışmalarda bulunmuştu. Dışişleri Bakanı’nın Amerika'nın İnternet özgürlüğüyle ilgili yeni politikasını gelecek hafta açıklaması bekleniyor.

XS
SM
MD
LG