Erişilebilirlik

13 Ocak Amerikan Basınından Özetler


Christian Science Monitor İsrail ile Türkiye arasında yaşanan son gerginliğin bir televizyon dizisinden kaynaklandığını yazıyor. Ancak haberde iki ülke arasındaki sorunların çok daha derin olduğu vurgulanıyor:

“Türkiye, İsrail’in bölgedeki en önemli müttefiklerinden biriydi. Ancak iki ülke arasında son dönemde gerginleşen ilişkilerin, şimdi de diplomatik bir tartışma nedeniyle daha da kötüye gitmesinden korkuluyor. Yaşanan sorunlar, Türkiye’nin bölgedeki konumunu güçlendirmeye çalışan Başbakan Erdoğan’ın İsrail karşıtı söylemlerini artırmasından İsrail’in ne kadar rahatsız olduğunu da ortaya koyuyor. İsrailli yetkililer Türk büyükelçisini dışişleri bakanlığına çağırdığında diplomatik protokolü çiğneyerek Türk bayrağını masaya koymadılar ve Türk büyükelçisini daha alçak bir koltuğa oturttular. Bar-Ilan Üniversitesi’nden Türkiye-İsrail ilişkileri uzmanı Ephraim Inbar’a göre böylece Türkiye’ye “Erdoğan çok ileri gitti. Artık yeter” mesajı verildi.”

Wall Street Journal de Türkiye’nin İsrail’den özür beklediğini belirtiyor. Gazetenin haberinde, Başbakan Erdoğan’ın İsrail’in Gazze’ye saldırısını eleştirmesinin ardından bu krizin patlak verdiği kaydediliyor:

“Türkiye-İsrail ilişkileri geçmişten beri hep sıcak olmuştur. 2008’de Ankara, İsrail ile Suriye arasındaki dolaylı görüşmelerde arabuluculuk yapmıştı. Ancak İsrail’in 2008 sonu ve 2009 başında Gazze’de Hamas’a karşı düzenlediği askeri operasyonun ardından Türkiye İsrail’e yönelik eleştirilerini artırmaya başladı. Bu son kriz de, Başbakan Erdoğan’ın Pazartesi günü İsrail’i eleştirmesinin ardından yaşandı. Türk Dışişleri Bakanlığı İsrailli yetkililerden bir açıklama ve özür beklediğini duyurdu. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor ise oturma düzeniyle ilgili tartışmanın konuyu özünden uzaklaştırdığını söyledi. Palmor, ‘Asıl mesele Erdoğan’ın İsrail karşıtı ifadeleri sürekli tekrarlamasıdır,’ dedi.”

New York Times büyük bankalara ek vergi konmasının gündeme geldiğini hatırlatıyor. Gazete, sadece bankalara değil yöneticilerine de vergi konmasını istiyor:

“Bu, kamu politikasında adaletin ve güvenilirliğin hayata geçirilmesi sorunudur. Öncelikle Hazine’nin paraya ihtiyacı var. Ayrıca, bankalara ve bankacılara uygulanacak bir vergi, onların iş yapma tarzını değiştirmelerini de sağlayabilir. Uzun süredir beklenen, ancak sürekli ertelenen ve sulandırılan finans sistemini düzenleme reformu böyle bir şeyi başaramadı. Ayrıca ülkedeki en büyük bankalara uygulanacak kalıcı bir vergi, bu bankaların daha da büyüyerek sistemi yeniden krize sokma olasılığını azaltacaktır.”

USA Today ünlü beyzbol oyuncusu Mark McGwire’ın steroid kullandığını itiraf etmesinin sorunları çözmediğini savunuyor. Gazete, McGwire’ın sadece sağlık amacıyla steroid kullandığını söylemesini de inandırıcı bulmuyor:

“Stoeroid kullananların açığa çıkması ve kınanması, genç sporcuların performans artırıcı ilaç kullanımını da azaltacaktır. Ancak, en büyük yıldızların bile steorid kullanarak büyük servetler kazanması ve daha sonra bundan hiçbir zarar görmemesi, topluma yanlış bir mesaj veriyor. Beyzbolda bir dönemin sona ermesi için, steroid kullananlar ne tür ilaçlar aldıklarını, bu ilaçların kendilerine nasıl zarar verdiğini ve bu yaptıklarının yanlış olduğunu açıkça itiraf etmelidir. Bu açıdan bakıldığında McGwire’ın sınırlı itirafı çok yetersiz kalıyor.”

XS
SM
MD
LG