Erişilebilirlik

Petrol İyi Bir Yatırım Olmaya Devam Ediyor


Yatırımcılar petrol ve benzin üzerinden yeni fırsatlar yakalamaya çalışıyor. Geçtiğimiz günlerde ham petrolün fiyatı, doların değer kaybedeceği ve aşırı soğuklar yüzünden tüm dünyada enerjiye talebin artacağı yolundaki tahminlerle son 15 ayın en yüksek düzeyine çıktı. Ancak uzmanlar gelişmekte olan ülkelerde enerji talebinin artmasına rağmen Batı ülkelerindeki ekonomik zorlukların fiyatları aşağı çekebileceğini söylüyor.

Petrol fiyatları 2010 yılıyla birlikte 80 dolar’ın üzerine çıktı. Fiyat artışında Avrupa, Asya ve Amerika’daki şiddetli kış koşulları da etkili oldu. Amerika’da ısıtma için kullanılan yakıt talebinin artması, petrol fiyatlarının daha da yükselebileceği tahminlerine yolaçtı. Çin ve Hindistan gibi yükselen ekonomilerde talebin artmaya devam etmesi yatırımcı Ray Carbone’a göre enerjiye yatırımı daha da cazip hale getirdi.

"Kısa bir süre sonra petrol fiyatları 100 Dolar’ın üstüne çıkabilir. Daha önce de dünyadaki gelişmelere bağlı olarak fiyatların 100 Dolar’ın üstüne çıktığı dönemler yaşadık."

Bazı yatırımcılar, bir süredir devam eden fiyat artışına rağmen enerjiye yatırım yapmanın doğru olup olmadığını sorguluyor. Doların değerindeki iniş çıkışlar ve petrol stoklarının artması yüzünden petrol fiyatları da dalgalanıyor.

Enerji uzmanı Mike Fitzpatrick, Amerikan ekonomisindeki çok yavaş düzelmenin de petrol fiyatlarını aşağı çekebileceğini söylüyor.

Koşullar, fiyatları yüksek tutmaya yeteceğe benzemiyor. Stok fazlası var. Sanayileşmiş Batı ülkelerinde hala ekonomik kriz yüzünden sıkıntı yaşanıyor.

2008 yılında, doların değerinin düşeceği tahminleri yüzünden petrol fiyatları varil başına 145 dolara yükselmişti. Gözlemciler, yakın zamanda bu kadar büyük artış beklemiyor. Ancak Amerikan ekonomisi düzelmeye devam eder ve enerjiye talep artarsa petrol piyasasının yatırımcılar için karlı olmaya devam edeceği kesin.

XS
SM
MD
LG